2. května 2014 • 15:56

Stát rozděloval peníze. Nejvíc bral fotbal, atletika má víc než tenis

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř dvě miliardy korun zatím rozdělilo českému sportu ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, další necelou miliardu korun investičních prostředků má ještě připravenou a rozdělit by ji mělo během měsíce. Největší část dotace získal fotbal, který dostal 288 milionů korun, což představuje 14 procent z dosud rozdělované částky.



Dotace Fotbalové asociaci ČR na reprezentaci, mládež, provoz a organizaci vzrostla meziročně o 17 milionů korun na 258 milionů korun, navíc získala příspěvek 30 milionů na přípravu mistrovství Evropy jednadvacítek v příštím roce. Jak informovaly Hospodářské noviny, hokej dostal k 80 milionům na reprezentaci, mládež a organizaci dotaci 34,8 milionu na uspořádání MS 2015. Atletika například inkasuje 121,8 milionu, tenis 86 milionů a lyžování 75 milionů korun.

O rozdělování prostředků hlasovala Národní rada pro sport, v níž zasedají představitelé sportovních organizací i parlamentních politických stran. "A ještě tu máme ministerskou rezervu, z ní v průběhu roku sportovcům pošleme dvakrát 150 milionů korun," řekl HN ministr školství Marcel Chládek. Dalších 364 milionů by od státu mělo putovat do resortních sportovních center (Dukla, Olymp). Celkem sport ze státní pokladny letos podle listu inkasuje 3,5 miliardy korun.

Český olympijský výbor získal jako největší zastřešující organizace 102 milionů korun, Česká unie sportu (bývalý ČSTV) dostala 65,5 milionů. Nespokojeni jsou zatím s rozdělováním dotací představitelé Sdružení sportovních svazů (bývalý Svazarm), pod který spadá sedmnáct sportů včetně biatlonu, jenž se zasloužil o pět z osmi českých medailí na olympijských hrách v Soči.

Státní příspěvek pro sdružení klesl z loňských téměř 41 milionů na sedm milionů. Sokol, který sdružuje čtyřikrát méně sportovců než bývalý Svazarm, dostal 71,7 milionu.

Samotný biatlonový svaz si polepšil o 1,7 milionu na 14,3 milionu korun. "Úspěšnost sportů zohledňujeme, ale případné navyšování nemůže přicházet skokově," řekl ministr Chládek. Dalších 20 milionů získá biatlonový svaz jako dotaci na uspořádání mistrovství Evropy.

Předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl se chce obrátit na ministerstvo. "Nyní nejsme spokojeni, ale dostali jsme příslib, že dojde k nápravě," řekl Ertl, jenž neuznává roli ČOV, který po krachu Sazky a úpadku někdejšího ČSTV vystupuje jako zástupce celého českého sportu. Rád by získal doplatek minimálně 28 milionů korun, aby se sdružení vrátilo na úroveň dotací z předchozích let.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud