21. června 2014 • 05:00

TOP 10 sportovních maminek: Z porodnice zpět na vrchol slávy

Autor: Sport Magazín
Vstoupit do diskuse
0
  • Které ženy se dokázaly po mateřské dovolené vrátit zpět na vrcho?Které ženy se dokázaly po mateřské dovolené vrátit zpět na vrcho?FOTO: sport

    Barbora Špotáková míří nejen mezi legendy atletiky. Oštěpařská rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka je rovněž na nejlepší cestě k tomu, aby se zařadila mezi elitní sportovkyně, které se úspěšně vrátily po mateřské pauze. Zde jsou hvězdy, které to dokázaly před ní.

  • Dara Torresová (USA), plavání

    Dara TorresováFoto Sport Magazín

    Už v roce 2000 měla z olympiády 4 zlata, 1 stříbro a 4 bronzy. Jenže teprve pak začala Torresová měnit hranice možného. V roce 2006, ve 39 letech a pouhé tři týdny po narození dcery, překonala plavkyně světový rekord v kategorii Master. O rok později vyhrála celonárodní americký šampionát a pak odjela na Hry do Pekingu, kde ve třech startech vybojovala další tři stříbra. Ve 41 letech šlo o jeden z nejúžasnějších výkonů v historii ženského sportu.

  • Fanny Blankers-Koenová (Nizozemsko), atletika

    Fanny Blankers-KoenováFoto Sport Magazín

    Dnes by možná byla podobně obletovanou celebritou jako Usain Bolt. Nizozemská sprinterka Fanny Blankers-Koenová získala na olympiádě v Londýně 1948 čtyři zlaté medaile. Bylo jí 30 let, vychovávala dvě děti, stovku běhala za 11,5 vteřin a dostala přezdívku „létající hospodyně“.

  • Kim Clijstersová (Belgie), tenis

    Kim ClijstersováFoto Sport Magazín

    Když v roce 2009 vyhrála svůj druhý titul na US Open, kde vypráskala Serenu Williamsovou a ve finále také Caroline Wozniackou, obletěly fotky s její dcerou Jadou Ellie celý svět. Clijstersová se stala šampionkou grandslamu rok a půl po porodu. Na turnaji přitom startovala na divokou kartu.

  • Paula Radcliffeová (Velká Británie), atletika

    Paula RadcliffeováFoto Sport Magazín

    Držitelka nejlepšího světového výkonu v maratonu končila kariéru v roce 2006 kvůli sérii zranění. V lednu 2007 se jí narodila dcera a už v listopadu slavila comeback triumfem na maratonu v Londýně. Vše si zopakovala v roce 2010. Rok po porodu syna byla třetí na půlmaratonu v Berlíně.

  • Kateřina Neumannová (Česko), běh na lyžích

    Kateřina NeumannováFoto Sport Magazín

    Kdyby se jako manažerka nestala symbolem dvoumiliardové černé díry jménem mistrovství světa v Liberci 2009, pamatoval by si jí národ jako matku – hrdinku. Neumannová vyhrávala už půl roku po porodu. Na olympiádě v Turíně 2006 triumfovala na 30 km volně a předvedla dojemnou zlatou euforii s tříletou dcerou Lucií v náruči.

  • Candance Parkerová (USA), basketbal

    Candance ParkerováFoto Sport Magazín

    Hned během první sezony v WNBA v roce 2008 se stala nejužitečnější hráčkou soutěže. Když poté hvězda Los Angeles Sparks otěhotněla, nikdo nečekal, že se vrátí už sedm týdnů po porodu dcery a stihne 25 zápasů sezony. V nich měla skvostný průměr 13,1 bodů a 9,8 doskoků na zápas.

  • Jennie Finchová (USA), softbal

    Jennie FinchováFoto Sport Magazín

    Populární softballistka vyhrála v roce 2004 po triumfu na olympiádě anketu ESPN o nejatraktivnější sportovkyni planety, když předčila i Annu Kurnikovovou. V květnu 2006 se jí narodil syn, ale už v září se objevila na mistrovství světa jako nadhazovačka, kde s týmem USA brala další zlato.

  • Tina Thompsonová (USA), basketbal

    Tina ThompsonováFoto Sport Magazín

    Dvojnásobná olympijská vítězka a čtyřnásobná šampionka WNBA (1997-2000) porodila v roce 2005 syna, kterého měla s hráčem NBA Damonem Jonesem. Už o dva měsíce později byla zpět na palubovce. Kariéru ukončila loni a s průměrem 15,7 bodů na zápas je druhá v historických tabulkách soutěže.

  • Lashinda Demusová (USA), atletika

    Lashinda DemusováFoto Sport Magazín

    Po narození druhého dítěte se chtěla současná hvězda překážek dostat rychle do formy. Demusová běhala už po čtyřech týdnech, přetrénovala se, trpěla depresemi a unikla jí účast na olympiádě v Pekingu. O rok později ale triumfovala na mistrovství světa, na Hrách v Londýně brala stříbro.

  • Juli Inksterová (USA), golf

    Juli InksterováFoto Sport Magazín

    Jedna z nejlepších hráček a členka Golfové síně slávy i v 53 letech soutěží s elitou na LPGA Tour. Inksterová vyhrála v roce 1983 dva tituly kategorie major. Na začátku 90. let porodila dvě dcery, a v roce 1999 zopakovala triumf na majorech. Navíc byla druhou nejlépe vydělávající golfistkou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud