15. června 2015 • 08:04

První medaile! Na Evropských hrách slaví Fuksa i stolní tenistky

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká výprava získala ve třetím soutěžním dnu na Evropských hrách v Baku první cenné kovy. Stříbrnou medaili vybojoval kanoista Martin Fuksa v závodě na 1000 metrů a stal se historicky prvním českým medailistou na hrách. Bronz poté přidaly stolní tenistky v soutěži družstev.



"Byl to super závod a jsem rád, že jsem Sebastianovi stačil, je to můj největší konkurent. Bohužel byl opět silnější ve finiši, ale to se nedá nic dělat. Budu stejně pokračovat dál a doufám, že ho jednou předjedu," řekl Fuksa novinářům po závodě.

Fakt, že získal první českou medaili na premiérových Evropských hrách, mu udělal radost. "I když nezáleží na tom, že jsem byl první, ale že jsem ji na prvních Evropských hrách vůbec získal. Budu mít na zdi další, za což jsem rád. Každý mi říká, že jsem první, takže asi, až si za pár let na tenhle závod vzpomenu, si vybavím hlavně tohle," pousmál se dvaadvacetiletý kanoista.

Bude mít navíc možnost bojovat na kanálu v Mingačeviru ještě o další medaili, protože postoupil do úterního finále ve sprintu na 200 metrů. Podobnou cestou přes rozjížďky a semifinále uspěl i kajakář Filip Šváb.

Spokojený kanoista Fuksa.Foto ČTK/AP

V závodě kajakářů na stejné trati obsadil mistr světa Josef Dostál šesté místo, šestí skončili i deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem. Deblkajak Patrik Kučera, Jakub Špicar obsadil osmé místo. A všichni byli s výsledky vcelku spokojeni.

"Na singlu se mi tady jezdilo špatně. I kvůli tomu, že je tady těžká voda, se kterou si moc nerozumím. Potřebuji teplejší, lehčí. Pak mám lepší záběr a víc mi to odjíždí," řekl Dostál. Vyloženě zklamaný ale nebyl. "Na druhou stranu jsme na tyhle závody ladili formu, takže jsem doufal, že to bude lepší. Chtěl jsem medaili," dodal Dostál, který bude mít v úterý šanci dosáhnout na cenný kov jako člen čtyřkajaku.

Radoň s Dvořákem poukázali na velkou kvalitu závodu, který jeli. "Byl neskutečně vyrovnaný. Na vítěze jsme ztratili 1,6 vteřiny a po pravdě řečeno nevím, kde bychom je měly stáhnout. Teď máme dva měsíce do mistrovství světa a musíme máknout, aby to bylo lepší," uvedl Radoň.

Kučera se Špicarem si vážili už samotného postupu do finále, což se jim na vrcholné akci podařilo poprvé. "Už dopředu jsme říkali, že úspěchem bude každá loď, kterou porazíme. Nakonec jsme předjeli jednu. Byl to pěkný závod, ale špička je ještě někde jinde než my," uznal Kučera.

Stolní tenistky berou bronz

Stolní tenistky porazily v duelu o bronz 3:1 Ukrajinu. Roli týmové jedničky potvrdila Iveta Vacenovská, jež v první dvouhře zdolala 3:1 Teťjanu Bilenkovou a zápas ukončila jasnou výhrou 3:0 nad Žannou Gaponovovou. Důležitý druhý bod přinesly českému družstvu Hana Matelová a Renata Štrbíková, jež otočily z 1:2 na 3:2 dramatickou čtyřhru proti Gaponovové s Bilenkovou.

"Je to jedna z našich nejcennějších medailí. Hlavně proto, že jsme porazily dva kvalitní celky v sestavě s Číňankami (Francii a Rakousko). Dnes jsme podali super týmový výkon," řekl Vacenovská.

Ocenila zejména výkon kolegyň ve čtyřhře. "Musím přiznat, že jsem se poslední míčky jen radovala a nepřemýšlela nad taktikou nebo nad tím, co holky hrají," pousmála se Vacenovská. "Ukázalo se, že tvoříme tým. I když nám to nešlo, tak jsme se dokázaly povzbudit a vyhecovat. Myslím si, že medaili jsme získaly zaslouženě," dodala Matelová.

Turnaj vyhrály favorizované Němky, které v duelu soupeřů posílených o čínské rodačky porazily 3:2 Nizozemsko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud