16. října 2015 • 11:55

Zázrak v New Orleans: Nemocnému hrdinovi se vrátila historie

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Silný emotivní moment si užili hráči i fanoušci New Orleans Saints v zápase NFL proti Atlantě. Linebacker Michael Mauti zblokoval soupeřův punt a akci dokončil touchdownem. Na vše se z tribuny díval místní hrdina Steve Gleason, trpící Lou Gehrigovou chorobou, jehož podobná akce se v roce 2006 stala symbolem nezdolnosti města, jež se vyrovnávalo s následky hurikánu Katrina.



Pro New Orleans to bylo déjà-vu. V nočním zápase Saints proti Atlanta Falcons linebacker Michael Mauti zablokoval punt Matta Boshera, míč získal a doběhl si pro touchdown. Saints nakonec zvítězili 31:21 a získali naději něco udělat se zatím bídnou sezonou, v níž už nasbírali čtyři porážky.

Z tribuny se na to díval Steve Gleason, který má na místním stadionu Mercedes-Benz Superdome bronzovou sochu, která zobrazuje jeho slavný blok puntu z roku 2006. Gleason ho dosáhl v prvním domácím zápase té sezony, v němž se Saints ukázali doma poprvé od ničivého hurikánu Katrina, který rok předtím zdevastoval město.

Saints strávili nevydařenou sezonu 2005 po cizích stadionech a Gleasonův blok na začátku dalšího ročníku tehdy zahájil akci, z které padl první touchdown Saints po návratu domů. Byl to symbol nezdolnosti a vytrvalosti ztrápeného města.

„Pamatuju si pocit sebevědomí v šatně. Ne přehnaného svědomí, ale pohodlný pocit sebevědomí. Když jsme přišli na hřiště a slyšeli jsme národní hymnu, jasně si pamatuju, že jsem se podíval na hráče Falcons, potom do publika a pomyslel jsem si: Dnes nemůžeme prohrát,“ vzpomínal Gleason později.

Gleason hrál za Saints do roku 2008, před čtyřmi lety oznámil, že trpí myotrofickou laterální sklerózou (ALS) známou též jako Lou Gehrigova choroba. S nemocí bojuje a snaží se být příkladem pro ostatní. Motto jeho kampaně je „No White Flags!“ Neboli: Nikdy se nevzdávejte!

Včerejší zápas si na stadionu Superdome užil. Zvlášť, když viděl podobnou akci, kterou se sám proslavil. A navíc proti stejnému soupeři jako tenkrát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud