31. března 2016 • 20:36

TOP 14 důchodců boháčů. Hvězdy, které vydělávají miliardy i po kariéře

Autor: tb
Vstoupit do diskuse
0
  • Tihle pánové vydělávají miliony i když už dávno nesportují.Tihle pánové vydělávají miliony i když už dávno nesportují.FOTO: Koláž: iSport.cz

    Byli úspěšní sportovci. Svým uměním na hřištích si vydělali pořádný balík peněz. Jenže ani v důchodu nezahálí a na účet jim nadále přibývají miliony dolarů. Časopis Forbes zveřejnil žebříček nejlépe vydělávajících sportovců po konci své kariéry. Projděte si, jakým hvězdám se finančně daří nejlépe.

  • Michael Jordan (basketbal)

    Výdělek v roce 2015: 110 milionů dolarů (2,64 miliardy korun)
    Ukončení kariéry: 2003

    Legenda basketbalu těží ze spolupráce se sportovní značkou Nike. Boty s jeho jménem se prodávají ve velkém po celém světě. Hodnota majetku bývalého fenomenálního basketbalisty se odhaduje na 1,1 miliardy dolarů.

  • David Beckham (fotbal)

    Výdělek v roce 2015: 65 milionů dolarů (1,56 miliardy korun)
    Ukončení kariéry: 2013

    Fotbalová modla. David Beckham už při sportovní kariéře hodně dbal na svou image, aby po jejím skončení měl silné jméno na trhu. Stal se tváří několika světových firem, vybudoval i svou fashion značku. Tento dobrý marketingový tah padl na úrodnou půdu, po konci kariéry je bývalý anglický reprezentant značně za vodou.

    David Beckham je ikonou i poté, co dávno opustil fotbalové trávníkyFoto ČTK

  • Arnold Palmer (golf)

    Výdělek v roce 2015: 40 milionů dolarů (960 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 2006

    Jeden z nejpopulárnějších golfistů minulého století. Ne nadarmo se mu přezdívalo „Král“. Svým sportovním uměním si vysloužil i několik ocenění na státní úrovni, je držitel například v USA prestižní Prezidentské medaile svobody. I na byznysmenském poli ukázal své schopnosti v nejlepším světle. Jeho podíl ve firmě vyrábějící známé Arizona nápoje mu přináší hodně slušný balík.

  • Junior Bridgeman (basketbal)

    Výdělek v roce 2015: 32 milionů dolarů (768 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 1987

    Už je to skoro 30 let, co Bridgeman opustil slavnou NBA a milovanému basketbalu dal sbohem. Hned poté se vrhnul na podnikání. Nyní má ve vlastnictví pomocí franchisingu až 450 obchodů s rychlým občerstvením.

  • Jerry Richardson (americký fotbal)

    Výdělek v roce 2015: 30 milionů dolarů (720 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 1960

    V prestižní NFL strávil Richardson jen dvě sezony. Lásku k americkému fotbalu nezapřel ani po kariéře, nyní je majoritním vlastníkem Panterů z Caroliny. Letos osmdesátiletý podnikatel má pod svými křídly i několik restaurací.

    Jerry RichardsonFoto Profimedia

  • Jack Nicklaus (golf)

    Výdělek v roce 2015: 26 milionů dolarů (624 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 2005

    Zlatý medvěd, jak se mu díky jeho triumfům na zeleném pažitu přezdívalo, svou životní lásku neopustil ani po konci kariéry. Od roku 2005 navrhnul nespočet hřišť ve 41 zemích. Jeho velkou chloubou je i nadace Nicklausova dětská zdravotní péče.

  • Shaquille O´Neal (basketbal)

    Výdělek v roce 2015: 22 milionů dolarů (528 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 2011

    Podíl své proslulé značky letos prodal firmě Authentic Brands Group, která má ve svém repertoáru licence Elvise Presleyho, Muhamnada Aliho nebo Michaela Jacksona. Navíc ještě letos by měl prodloužit víc jak desetiletou spolupráci s farmaceutickou značkou ICY HOT, které propůjčil svou tvář.

  • Roger Penske (motorismus)

    Výdělek v roce 2015: 20 milionů dolarů (480 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 1965

    Bývalý automobilový závodník se také po konci kariéry nevzdal svého sportu a vytvořil tým Penske Corp. Kromě závodního týmu, který získal 26 titulů, se firma zaměřuje na logistiku a transport.

    Roger PenskeFoto Profimedia.cz

  • Gary Player (golf)

    Výdělek v roce 2015: 19 milionů dolarů (456 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 2009

    Podobně jako kolega Nicklaus se Player věnuje navrhování golfových hřišť. Za rok 2015 si vydělal úctyhodných 456 milionu korun.

    Jak se Gary Player udržuje v kondici? Jeho specialitou jsou kliky na jedné ruce.Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Ervin „Magic“ Johnson (basketbal)

    Výdělek v roce 2015: 18 milionů dolarů (432 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 1996

    Své podnikatelské zaměření vzal hodně ze široka. Pohybuje se na mediálním trhu i v pojišťovnictví. Vlastnické podíly má i v zámořských týmech Los Angeles Dodgers (baseball), Los Angeles Sparks (ženský basketbalový tým) a nově i týmu LA v MLS (fotbal).

    Magic Johnson patří mezi nejúspěšnější basketbalisty historieFoto Profimedia.cz

  • Michael Strahan (americký fotbal)

    Výdělek v roce 2015: 17 milionů dolarů (408 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 2007

    Strahan je vzorem pro všechny sportovce, jak se po kariéře uplatnit v médiích. Pracuje pro sportovní stanici Fox jako fotbalový analytik. Sám v NFL v týmu New York Giants působil 15 let, zkušeností, za které je královsky placený, má tak na rozdávání.

  • Grag Norman (golf)

    Výdělek v roce 2015: 15 milionů dolarů (360 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 2012

    A do třetice. I člen Světové golfové síně slávy Norman se věnuje navrhování i výstavbě golfových hřišť. I když je o něco méně úspěšný než jeho předešlí kolegové, ve sportovním důchodu se mu vede slušně.

  • Pelé (fotbal)

    Výdělek v roce 2015: 14 milionů dolarů (336 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 1977

    Mnozí ho považují za nejlepšího hráče nejpopulárnějšího sportu na světě. Svou zářivou kariérou vybudoval svému jménu skvělou značku. Letos vejde do kin film s názvem Pelé - Zrození legendy.

    PeléFoto Profimedia.cz

  • Li Na (tenis)

    Výdělek v roce 2015: 14 milionů dolarů (336 milionů korun)
    Ukončení kariéry: 2014

    Ještě nedávno byla čínská tenistka světovou dvojkou. Její výkony byly těmi nejlepšími, které čínský tenis v historii nabídl. Není divu, že její popularita je v rodné zemi tak vysoká. I proto je hlavní hvězdou tamní reality show.

    Li NaFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud