29. října 2016 • 15:27

Oceněná gymnastka Růžičková: Myslela jsem na mrtvou kamarádku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celý život žila sportem a v osmaosmdesáti letech se za to Věra Růžičková dostala zasloužené odměny. Olympijská vítězka ve sportovní gymnastice z londýnské olympiády 1948 obdržela v pátek při udělování státních vyznamenání Medaili Za zásluhy.



Eliška Misáková byla s Věrou Růžičkovou ve Vladislavském sálu Pražského hradu, aspoň v myšlenkách.

Dvě mladé dívky odjížděly v roce 1948 na Hry do Londýna spolu, ale vrátila se jen jedna z nich. Misáková tehdy onemocněla dětskou obrnou a ještě před závody zemřela. Otřesený československý tým pro ni pak vybojoval zlatou medaili v soutěži družstev, v sestavě i s Růžičkovou, která původně cestovala do Velké Británie jako náhradnice.

„Jistě, že jsem na ni myslela. Na ni myslím často. Byl to takový tragický zážitek, který zůstává pro celý život,“ řekla Růžičková v rozhovoru pro iSport. „Cením si zlaté olympijské medaile, protože byla pro nás získaná po úmrtí Elišky Misákové za těžkých okolností.“

Růžičková je po Věře Čáslavské druhou gymnastkou, která Medaili Za zásluhy obdržela. Sportovní kariéru začínala jako skokanka do vody, byla druhá na mistrovství republiky. Po druhé světové válce hrála i první basketbalovou ligu za SK Židenice.

Po skončení aktivní kariéry působila jako gymnastická trenérka a také mezinárodní rozhodčí. Po roce 1990 se pak jako členka předsednictva České obce sokolské významně podílela na obnovení činnosti Sokola.

„Jsem ráda, že jsem po celý život zůstala u práce pro gymnastiku, a že se nám podařilo obnovit sokolské hnutí,“ těší Růžičkovou.

O své nominaci se olympijská šampionka dozvěděla deset dní před udělováním státních vyznamenání.

„Měla jsem samozřejmě velkou radost, je to uznání životní práce. Má to pro mě samozřejmě velký význam, je to pro mě velká událost,“ říká Růžičková. „Před vyhlášením bylo setkání všech vyznamenaných dohromady i s panem prezidentem.“

Růžičková doufá, že sportovní gymnastika, která v Česku patří k historicky nejúspěšnějším sportům, opět zemi dodá nové talenty.

„V mladších kategoriích je talentů několik. Bude záležet na tom, jak budou pokračovat, a jak se budou věnovat výcviku,“ říká Růžičková. „Potřebovali bychom ale zlepšit podmínky pro sportovní gymnastiku, aby výkony opět byly lepší. Za prvé potřebujeme tělocvičny s vybavením a potřebujeme trenéry, kteří by se dětem věnovali.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud