27. července 2018 • 09:25

Triatlonové hvězdy se sjíždějí do Prahy. Obhájce Heemeryck se bál vedra

Autor: iSport.cz, ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pieter Heemeryck se po roce vrací do Prahy. Vítěz premiérového ročníku největšího triatlonového závodu na území České republiky Ford Challenge Prague chce obhájit loňský titul. Nebude to ale mít jednoduché. Na startovní listině se objeví i šampion loňské série Ironman Javier Gómez nebo mistr světa v dlouhém triatlonu Pablo Dapena. „Očekávám velkou bitvu,“ říká Heemeryck, svěřenec českého kouče Luboše Bílka. Belgičan doufal, že nebude takové horko jako loni. „Ve vedru mi to moc nejde,“ vysvětlil. Toto přání se mu však nejspíš nesplní, v Praze panují v těchto dnech stejně vysoké teploty jako při premiérovém ročníku.



Pieter Heemeryck má na Prahu výborné vzpomínky. „Loni to bylo moje první vítězství v sezoně, navíc můj syn Quinn oslavil právě v ten den šest měsíců, takže to pro mě byl opravdu výjimčný den, na který nikdy nezapomenu,“ řekl osmadvacetiletý Belgičan.

„Závod je perfektně zorganizovaný. To, že se uskutečňuje přímo ve středu města, z něj dělá něco opravdu jedinečného. Praha je opravdu krásná, najdete tu spoustu  zajímavých míst, i proto jsem se sem že jsem se chtěl do Prahy vrátit i letos,“ vysvětlil Heemeryck a připomněl, že před rokem ocenil i velkou podporu od diváků. „Loni tu bylo hodně fanoušků, kteří nás podporovali u trati. Díky tomu se jim podařilo dostat z nás to nejlepší.“

Belgičan tuší, že výsledek může ovlivnit spousta faktorů. „Loni bylo velké teplo, proto byl závod opravdu těžký. Ve vedru mi to moc nejde,“ poznamenal Heemeryck.  

Obhájce vítězství bude mít na startu opravdu silnou konkurenci. Účast v Praze potvrdil také aktuálně nejlepší triatlonista světa a vítěz loňského Ironmana Javier Goméz, který získal stříbro na olympiádě v Londýně 2012, čtyřikrát se stal evropským šampionem a hodnocení Světového poháru ovládl celkem třikrát (2006, 2007, 2008).

„V Praze jsem předtím závodil jen jednou, na Evropském poháru v roce 2003. Už je to patnáct let, ale pamatuju si, že plavání ve Vltavě i běh samotným centrem Prahy byly velkým zážitkem. Mám velkou motivaci,“ řekl Gomez.

 Startovní pole nebude trpět nedostatkem hvězd. Kromě Heemerycka a Gomeze se přihlásil také čerstvý mistr světa v dlouhém triatlonu Pablo Dapena, na trať se opět vydá kvalitní německý reprezentant Maurice Clavel, kterého trénuje také Luboš Bílek.

Českou republiku budou reprezentovat Petr Vabroušek, Tomáš Řenč, Lukáš Kočař, Pavel Petrásek, Simona Křivánková, Helena Kotopulu a Lenka Králová. Účast potvrdil také čerstvý vicemistr světa v paratriatlonu Jan Tománek a loňský nejlepší amatér Petr Soukup.

Kromě hlavního závodu, který patří do celosvětové triatlonové série Challenge Famil, uvidí diváci i závod Try-Athlon, tedy závod pro zájemce z řad veřejnosti, kde potvrdili účast například kardiochirurg Jan Pirk, operní zpěvák Jiří Langmajek nebo bývalý světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle. V kategorii štafet se představí i tým bývalých elitních sportovců, pod hlavičkou Nadace ČOV nastoupí plavkyně Jana Pechanová, cyklista Jiří Ježek a moderní pětibojař David Svoboda.

Informace:

Termín: 28. července 2018

Místo konání: Praha

Start: Střelecký ostrov (mapa)

Cíl: Vítězná ulice (mapa)

Unikátní dějiště vyroste v centru Prahy doslova přes noc, organizační tým má pouhých sedm hodin na výstavbu veškerého zázemí. Zapotřebí je 4,5 tisíce metrů čtverečních koberců, přes šest kilometrů plotů pro zajištění bezpečnosti závodníků. Po celém mostě Legií vyroste 300 metrů dlouhé cyklistické depo. Plynulost dopravního provozu zajistí 900 kusů dopravních značek a asistence desítek policistů a strážníků. O bezpečnost na vodní hladině a dohled na dodržování pravidel se postará 26 lodí, v dějišti dále bude 40 záchranářů a 20 motorek s rozhodčími a novináři.

Program:

Pátek 27. července

• EXPO – veletrh sportovního vybavení a partnerů závodu (Vítězná a Zborovská ulice)
• HERVIS CHALLENGEJUNIOR – běžecký závod pro děti a mládež od 3 do 15 let (Střelecký ostrov)

Sobota 28. července

• EXPO – veletrh sportovního vybavení a partnerů závodu (Vítězná a Zborovská ulice)

• FORD CHALLENGEPRAGUE MIDDLE (1,9 km plavání, 90 km na kole, 21,1 km běh)

• CHALLENGEPRAGUE ŠTAFETY (tříčlenné štafety 1,9 km plavání, 90 km na kole, 21,1 km běh)

• CHALLENGETRY-ATHLON (0,38 km plavání, 18 km na kole, 4,2 km běh)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud