18. dubna 2020 • 15:15

Virus pomáhá dopingu. Hříšníci pojedou i na akce, kam původně nesměli

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovci, kteří by se kvůli trestu za doping nemohli zúčastnit letos olympiády v Tokiu, budou oprávněni startovat na odložených hrách v příštím roce, pokud jim distanc do té doby vyprší. Jak vysvětlil šéf Jednotky pro bezúhonnost atletiky (AIU) Brett Clothier tresty za porušení pravidel o dopingu jsou založené na délce trvání a ne na sportovních akcích. Snahy zabránit takovým sportovcům v účasti kvůli změně termínu události, by podle něj mohly vést k právním sporům.



„Standardní trest podle kodexu (Mezinárodní antidopingové agentury) WADA je za doping zákaz činnosti na čtyři roky, což souvisí s délkou olympijského cyklu,“ řekl agentuře Reuters Clothier. „Ale v tomto případě se samozřejmě jedná o anomálii, že olympijské hry byly odloženy, a někteří sportovci na tom vydělají. Je to nešťastná situace, ale z právního hlediska jasná. Trest je založen na čase a není vázán na jednotlivé akce,“ konstatoval australský odborník.

V této souvislosti upozornil i na opačnou situaci. Sportovci přistižení při užívání zakázaných látek či metod po letošním srpnu totiž přijdou v případě adekvátního trestu o dvoje letní olympijské hry. Vedle tokijských i o ty v Paříži v roce 2024.

Na problematiku dopingových hříšníků, kterým odklad olympiády umožní příští rok v Tokiu startovat, upozornil před časem šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart po konzultaci se zahraničními protějšky. Pro takový případ ale neexistuje žádný precedens. WADA se k tomu nevyjádřila, v lednu 2021 má ale začít platit její aktualizovaný kodex.

Dnešní vydání deníku Sport můžete koupit na iKiosek.cz

Titulní strana, deník Sport, 18. dubna Titulní strana, deník Sport, 18. dubnaFoto Sport

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud