Štěpán Filípek
Premium
20. dubna 2020 • 05:00

Sázení v době koronaviru: Překvapí vás, co nejvíc táhne. Nahoru jde esport

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Donedávna zavřené pobočky. Historické minimum tipů. Obrovský úbytek sázkařů. A samozřejmě enormní propad tržeb. Tíživé situaci způsobené koronavirem musí všemi možnými způsoby čelit i sázkové kanceláře. Ekonomicky je to nezničí, ale kola byznysu se nemohou zadrhnout přespříliš. Takže: je libo běloruskou nebo nikaragujskou fotbalovou ligu? Tádžický basketbal či arménský stolní tenis, „zmenšený“ hokej nebo esportovou střílečku? Situaci ve velkém tématu iSport Premium vysvětlují šéfové českých sázkových kanceláří včetně Davida Vaňka, muže v čele české dvojky Fortuny.



Pohled na monitory nevěstil nic dobrého. Zprávy z Číny zkraje roku ukazovaly, jak opatření přijatá v „hnízdě“ koronaviru osekávají život asijské velmoci, ale i sportovní soutěže. Čeští bookmakeři neklidně sledovali, jak mizí jedna po druhé – a brzy se to samé dělo po celém světě.

„Je to jako domino efekt, spadlo všechno. Čínskými soutěžemi to začalo, pak se začaly přidávat všechny ostatní,“ rekapituluje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny, tuzemské dvojky.

„Jako kdyby se kapitán díval, jak mu voda zaplavuje loď,“ přirovnává šéf sázkařů Pavol Boško, šéf bookmakerů Tipsportu, lídra trhu, do jejíhož holdingu patří i Chance.

Pořadí nejsázenějších sportů
před epidemií koronaviru
podle Tipsportu

1. fotbal

2. lední hokej
3. tenis
4. basketbal
5. volejbal
6. házená
7. baseball

Takovou kalamitu sázkovky nezažily, ani ekonomická krize v roce 2008 na ně tolik nedopadla. Řeč čísel je stroze nemilosrdná, tržby spadly až o sedmdesát procent. „Jde o pokles v řádu desítek milionů korun denně,“ netají Petr Knybel, šéf Tipsportu. A bude hůř, vždyť sportovní rok přišel o hokejové MS a fotbalové EURO, které jsou sázkařsky výživnější než rovněž odložená olympiáda.

„To byly v roce 2020 největší taháky. Tyto zásahy vyšší moci se významně promítnou v celkových výsledcích,“ ví dobře Jan Horyna, ředitel divize iGaming v Sazce.

Právě hokejový a fotbalový šampionát přitáhne zájemce, kteří si vsadí klidně jen na tyto velké události a český tým. Na druhé straně jsou z celkového hlediska pořád podstatnější dlouhodobější fotbalové soutěže: Liga mistrů, Premier League a česká FORTUNA:LIGA.

Terminátoři z Běloruska

Drsný propad vkladů je logický, lákadel ze strany sázkovek je nepoměrně méně. „Jsme zhruba na pěti procentech standardní nabídky,“ tvrdí generální ředitel Fortuny David Vaněk. „Klesla téměř k nule,“ potvrzuje Knybel. Podstatně tím pádem i přes návnady kurzových zvýhodnění a bonusů prořídly i řady sázkařů. „Jejich aktivita poklesla o pětašedesát procent,“ spočítal Horyna.

Podíl těch, kteří si dali pauzu, a kteří se přizpůsobí, je odhadem 60:40. „Tvrdé jádro“, jež si vybere vždy, je cca 15 procent. „Většinou jsou to klasičtí ´dvackaři´, sázením se baví,“ popisuje „core“ hráče Hanák.

Největší změna zájmu o sporty
v týdnech před 16. březnem
a po něm podle Fortuny

Nárůst

Stolní tenis     +1000 %
Esport +200 %
Pokles
Fotbal –65 %
Hokej  –50 %
Pozn.: bezprostřední mezitýdenní reakce

Jak sázející uspokojit a udržet co nejvíc potenciálních odpadlíků? V sázkových kancelářích pozorně sledovali, jak v té které zemi rozhodují o zastavení soutěží.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud