30. listopadu 2021 • 07:14

Senzace na MS, až 77. hráč světa bere s hranatou pálkou stříbro. Co za tím je?

Autor: , pta, ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devatenáctiletý švédský talent Truls Möregard je novým hitem ve světě stolního tenisu. Probojoval se do finále mistrovství světa v Houstonu, ve kterém padl s nasazenou jedničkou Fan Čen-tungem 0:4. Až 77. hráč světového žebříčku, který v semifinále zdolal svůj idol Němce Tima Bolla po velkém boji 4:3 na sety, ale zaujal na šampionátu také unikátním hranatým tvarem pálky.



Möregard se stal nejníže postaveným finalistou světového šampionátu v historii. Překonal Korejce Ču Se-hjuka, kterému patřilo 65. místo v žebříčku, když v roce 2003 prohrál v boji o titul s Rakušanem Wernerem Schlagerem.

Na cestě do finále byl medailista ze světových i evropských mládežnických šampionátů několikrát na pokraji vyřazení, ale pokaždé kritickou situaci zvládl i proti Bollovi, přestože prohrával 0:2 na sety. „Je jasné, že otočit pár zápasů vám pomůže zvednout sebevědomí. Každé utkání jsem si tady užil,“ citoval Möregarda švédský list Aftonbladet.

Jaký podíl má na jeho úspěchu neobvyklý tvar pálky? „Dnes jsem klukům říkal na tréninku, že pokud by takovou pálku měli, hrají na MS o zlato,“ říká s nadsázkou Petr Korbel, účastník 15 světových šampionátů a pěti olympijských her, který je dnes koučem týmu TTC Ostrava 2016.

Devatenáctiletý švédský stolní tenista Truls Möregard v semifinále MS
Devatenáctiletý švédský stolní tenista Truls Möregard v semifinále MS

Realita je však jiná. Korbel je přesvědčený, že Möregardovi nepřináší jeho raketa žádnou výhodu při hře, jde spíš o způsob, jak na sebe upoutat pozornost. „Už jsem zaznamenal, že jeden Francouz měl pálku, která připomínala housle, dnes se experimentuje také s barvou povrchu, zahlédl jsem růžový.“

Neplatí ani rovnice, že máte větší šanci na úspěch, pokud máte větší pálku. „Taková má totiž větší odpor vzduchu. Rozměry v pravidlech nejsou nijak omezeny, můžete klidně mít pálku jako sloní ucho.“

Před Möregardem stála na MS poslední překážka, ve finále se utkal se světovou jedničkou Fan Čen-tungem. Na něj už ale kouzlo hranaté pálky nezabralo. Švédské překvapení prohrálo 0:4 na sety a z šampionátu tak odjíždí se stříbrem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud