Květoslav Šimek
21. prosince 2021 • 10:00

Squashová amatérka, která pomáhala Clintonové, šokovala v Ostravě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká squashistka Natálie Babjuková (30) byla největším překvapením kvalitně obsazeného turnaje Czech Pro Series VI v Ostravě. Amatérka, která během studií politologie na americké univerzitě pomáhala v prezidentské kampani Hillary Clintonové, padla až ve finále s Lily Taylorovou z Velké Británie (0:3). Babjuková startovala na divokou kartu a turnaje kategorie PSA se v Evropě zúčastnila vůbec poprvé.



„Jsem trošku zklamaná, že jsem nevyhrála, chtěla jsem to dotáhnout do konce,“ říkala Babjuková po finále. „Ale celkově jsem spokojená, jedná se o můj největší úspěch v kariéře.“ Finále mužů opanoval Argentinec Leandro Romiglio, který porazil Petera Creeda z Walesu (3:0). Z českých hráčů se nejdál probil Martin Švec. V semifinále nestačil na Romiglia.

Natálie Babjuková není profesionální squashovou hráčkou. Soustředí se na lokální turnaje, trénuje podle toho, jak jí pracovní povinnosti dovolí. Jejím největším dosavadním úspěchem na domácí scéně byla dvě třetí místa z mistrovství republiky.

Se squashem má ovšem bohaté zkušenosti ze zámoří. Pět let žila v USA, hrávala za univerzitní tým Trinity College, se kterým vyhrála celonárodní mistrovství univerzit. Během studií politologie mimo jiné pomáhala v prezidentské kampani Hillary Clintonové.

Anna Serme je nejvýše nasazenou hráčkou v Ostravě
Anna Serme je nejvýše nasazenou hráčkou v Ostravě

„Moje hlavní funkce byla mluvit s voliči po domech, ptát se jich, koho budou volit, nebo jim volat,“ popisuje Babjuková. „Zúčastnila jsem se mnoha akcí buď se samotnou Hillary, nebo s lidmi, kteří ji podporovali. Potkala jsem se také s Madeleine Albrightovou. Zkušenosti z USA mi rozhodně moc pomohly. Squashová úroveň na amerických univerzitách je hodně vysoká, je tam skvělá atmosféra a profesionalita.“

V ostravském centru Fajne si právě atmosféru pochvalovala. „Když diváci skandovali mé jméno, hodně mi to v turnaji pomáhalo.“ Ve finále nestačila na Taylorovou, která je na 68. místě světového žebříčku a v Ostravě neztratila ani set.

„Tempo ve finále bylo rychlejší než v předchozích zápasech,“ poznala i Babjuková. „Já už jsem měla únavu v nohách, nebyla jsem tak rychlá a nedokázala reagovat. Soupeřka kontrolovala většinu výměn, já byla ta, co běhala kolem.“

V kategorii mužů se z českých hráčů nejdál prokousal Martin Švec. V semifinále prohrál s pozdějším celkovým vítězem Leandrem Romigliou z Argentiny. „Ve čtvrtfinále se mi dařilo hrát disciplinovaně a přesně, v semifinále ne. Přitom jsem se herně i fyzicky cítil dobře,“ nebyl spokojený Švec. „Celkově ovšem turnaj hodnotím pozitivně. Potom, co jsem skoro celý listopad proležel nemocný, jsem se dostal do slušné formy a dokázal si, že pořád umím hrát dobrý squash.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud