Zdeněk Janda
24. června 2022 • 17:50

Létání nad vodou na prkně s motorem. Řádily hvězdy, Vojtek nabídl „ksicht“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

I když si tenhle progresivní sport vyzkoušeli poprvé, potvrdili, že soutěžní geny v sobě mají. Hned jim to šlo. Čeští sportovci v pátek závodili na jetsurftu, tedy surfovém prkně s motorovým pohonem. Na Labi, pod vedením bývalého několikanásobného mistra světa ve skikrosu Tomáše Krause, se projížděli třeba cyklista Petr Vakoč, skikrosařka Nikol Kučerová nebo herec Roman Vojtek. Premiérový ročník Jetsurf Base Cupu v Třebouticích vyhrála Kateřina Šalandová, která má v plánu účast na olympijských hrách v Paříži 2024 v premiéře kiteboardingu.



Je to surfové prkno s motorem. Stačí si to zkusit, a kouzlu tohoto nového sportovního odvětví rychle podlehnete.

Stejně jako cyklista Petr Vakoč, který ze silnice přesedlal na horská kola. „Je to pecka, sice jsem na tom nikdy nestál, ale jede to rychle, a když se na tom člověk dokáže po chvíli postavit, tak je to super pocit, jako když letíš nad vodou. Opravdu paráda,“ hlásil cyklista, který uplatnil i něco ze svého sportu. Třeba vytrénované silné nohy.

Bylo cítit, že je z první zkušenosti nadšený. „Něco takového jsem ještě nezažil. Fakt paráda,“ liboval si cyklistický profesionál, jenž stejně jako ostatní rychle podlehl kouzlu motorového prkna…

Má specifický zvuk, chvíli trvá, než se na něm dokážete postavit, zezačátku jezdíte na břiše a počítáte modřiny, ale pak to stojí za to… „Viděl jsem to na youtube před pár lety. A hned jsem se nabídl, že jestli chtějí nějaký ksicht, který si to zkusí a natočí k tomu nějaký video, jsem k dispozici,“ pousmál se známý herec Roman Vojtek.

V Třebouticích se proháněl s GoPro kamerou, takže posbíral autentické záběry plné stříkající vody i specifického hluku motoru.

„Odmalička sportuju, dělal jsem závodně gymnastiku, miluju lyže. V pětatřiceti jsem se naučil na snowboardu. Tohle k tomu má trochu blízko, je to takový snowboarding na vodě. Mám rád i další vodní sporty, ale tenhle mě naprosto uchvátil,“ vykládal Vojtek, jenž se při včerejších závodech dostal až do finále.

V němž už nejel naplno a jako správný gentleman to ulehčil Kateřině Šalandové. Ta touží po tom, že by se mohla v Paříži při olympiádě v roce 2024 představit v kiteboardingu. Tedy disciplíně, která si tam odbude premiéru.

Herec Roman Vojtek si vyzkoušel jetsurf
Herec Roman Vojtek si vyzkoušel jetsurf

„Udělám pro to všechno. Bude důležitá letošní sezona a hlavně příští rok, aktuálně jsem 40. ve světovém žebříčku, bude potřeba být do dvacítky,“ plánovala Šalandová. Jetsurfing ji moc bavil.

„Zpočátku to bylo složitější, ale když si to člověk osahá a začne mu to jít, tak je to perfektní zábava a moc mě to bavilo,“ doplnila.

Guru v téhle oblasti je Tomáš Kraus, někdejší mistr světa ve skikrosu. Právě on v Třebouticích Jetsurf Base provozuje. Zájemci si to mohou přijít vyzkoušet.

A jak k tomuto sportovnímu odvětví přišel? „Už to dělám asi čtyři nebo pět let. Viděl jsem to na internetu, a hned mě to lákalo. Rád serfuju na prkně, ale v Česku je problém, že tolik nefouká, navíc je nedostatek vln. Jetsurf tohle dokáže nahradit,“ vykládá dlouholetý lyžař.

Dokonce se pustil do závodů a zažívá při nich podobný adrenalin jako dřív, když se neohroženě pouštěl do drsných soubojů na terénních vlnách.

„Říkal jsem si, že se po letech na lyžích už bez takového adrenalinu obejdu, ale hrozně mě to chytilo,“ popisuje Kraus, jenž sportovcům i dalším přihlížejícím ukázal svoje umění. Mezi diváky to jenom zahučelo, když řezal zatáčky a předvedl i efektní skok…

Nejde o zrovna levnou záležitost, jetsurf stojí okolo 250 tisíc. Ale nemusíte si ho rovnou pořizovat, abyste si to zkusili. Právě v Třebouticích na Labi si to můžete vyzkoušet. Tomáš Kraus vede akademii pro širokou veřejnost.

V pátek si zajezdila i skikrosařka Nikol Kučerová. „Ráno jsem byla na fyzických testech a jsem docela vyřízená, myslím, že jsem slušně nalokaná,“ smála se účastnice tří olympijských her. Nalokaná nebyla jediná… Ale všichni odjížděli nadšení.

Zaměřit se na mládež a shánět peníze, vzkazují NHL hvězdy Hadamczikovi
Video se připravuje ...

Máme talenty jako je Procházka, v Německu je s Oktagonem ještě spousta práce, říká Novotný
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud