Martin Hašek
14. prosince 2023 • 12:35

NSA vybrala 30 prioritních sportů, chybí box i ragby. Jaká byla kritéria?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Národní sportovní agentura zvolila třicítku svazů, které v příštím roce obdrží zvýšenou podporu v rámci projektu prioritizace sportů. Skupinu vybrala Rada NSA na základě úspěšnosti, velikosti, popularity a společenské odpovědnosti jednotlivých svazů. Jediným neolympijským sportem výčtu je florbal. Naopak chybí box, ragby, vodní pólo, pozemní hokej, sáňkování, triatlon či krasobruslení.



Přibližně 100 – 200 milionů korun rozdělí NSA v příštím roce třicítce vyvolených svazů, aby tak podpořila jejich konkurenceschopnost v mezinárodní konkurenci.

„Když jsem nastoupil, pracoval jsem se seznamem sto třiceti sportů, které Národní sportovní agentura podporovala. Všichni byli nespokojení. Země jako Česká republika by neměla podporovat tolik sportů. Chtěli bychom cílenou a větší podporou podpořit sporty, které mají tradici, velkou členskou základnu a jsou populární,“ uvedl předseda NSA Ondřej Šebek.

Rada NSA sportovní svazy zhodnotila podle čtyř kritérií, která zařadila do matematického algoritmu. Největší váhu 45 procent měla úspěšnost sportu, třicet procent dostala velikost sportu podle členské základny, pětinovou sílu měla popularita, kde hrály roly i návštěvnost a počty followerů na sociálních sítích. Pětiprocentní váhu měla společenská odpovědnost svazů, v níž NSA hodnotila například pořádání významných akcí na českém území.

Ve výběru jsou tradiční v zemi populární sporty jako fotbal, hokej, tenis, lyžování cyklistika, kanoistika či veslování, stejně jako většina olympijských sportů. Jediným neolympijským sportem ve výběru je florbal. V sestavě je i baseball, jehož národní tým se letos prosadil na profesionálním turnaji World Baseball Classic.

„Systém prioritizace bude průběžný, bude možno do něj postoupit, nebo z něj vypadnout,“ vysvětlil Šebek. „Pro prioritizované sporty chceme zajistit lepší podporu. Neznamená to, že neprioritizované sporty o podporu přijdou.“

NSA počítá, že prioritním sportům navýší rozpočet z nárůstu podpory sportovních svazů pro příští rok.

„Tu alokaci nemáme přesně stanovenou, podpora svazů bude na rok 2024 řádově o sto až dvě stě milionů vyšší. Logicky to bude částka, která bude investována do prioritizace,“ vysvětlil Šebek.

Svazy budou moct peníze navíc čerpat pro reprezentaci, talentované sportovce, pořádání sportovních akcí, materiálně technickou základnu sportu i na investice.

Mezi menšími sporty, které do výběru patří, jsou například svaz šermu, zápasu či kolečkových sportů.

„Svaz kolečkových sportů, který je olympijským sportem, sdružuje řadu sportů, které se provozují na bruslích. Nejhodnotnějšími sporty, které sdružují, je in-line hokej a skateboarding,“ vysvětlil Šebek.

Ve výběru naopak chybí několik olympijských sportů - box, ragby, vodní pólo, pozemní hokej, sáňkování, triatlon či krasobruslení.

„Do čísel bych se nepouštěl, ale nebude to fatální záležitost,“ řekl Šebek na téma snížení podpory pro sporty mimo třicítku.

Krasobruslařský svaz může v nové situaci dostat menší peníze na pořádání mistrovství světa, které se v Praze chystá na rok 2026.

„Teoreticky ano,“ připustil Šebek.

Ženské národní týmy pozemního hokeje a ragby, které jsou stále ve hře o postup na olympijské hry do Paříže, naopak stále můžou počítat s podporou programu pro ženské kolektivní sporty.

„Ten program funguje, máme ambici v tom pokračovat. S prioritizací bych to nespojoval,“ uvedl Šebek.

NSA hodlá třicítku vybraných svazů aktualizovat každé dva roky po letních či zimních olympijských hrách. První aktualizaci tak udělá po OH v Paříži v příštím roce.

KRITÉRIA NSA

1. Úspěšnost sportu 45 %
2. Velikost sportu 30 %
3. Popularita sportu 20 %
4. Společenská odpovědnost sportu 5 %

VYBRANÉ SVAZY

Česká Asociace stolního tenisu
Český horolezecký svaz
Český svaz moderního pětiboje
Česká baseballová asociace
Český lukostřelecký svaz
Český svaz plaveckých sportů
Česká basketbalová asociace
Český střelecký svaz
Český svaz rychlobruslení
Česká golfová federace
Český svaz biatlonu
Český šermířský svaz
Česká gymnastická federace
Český svaz bobistů a skeletonistů
Český tenisový svaz
Česká jezdecká asociace
Český svaz cyklistiky
Český veslařský svaz
Česká softbalová asociace
Český svaz házené
Český volejbalový svaz
Česká unie kolečkových sportů
Český svaz juda
Fotbalová asociace České republiky
Český atletický svaz
Český svaz kanoistů
Svaz lyžařů České republiky
Český florbal
Český svaz ledního hokeje
Svaz zápasu České republiky.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud