22. března 2024 • 16:50

Sokoli přilétnou do Prahy už za 100 dní. Čeká se plný slávistický Eden

Autor: Terezie Krejčí
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sokolům do startu 17. všesokolského sletu zbývá posledních 100 dní. Organizační tým tak neváhal a rozhodl se veřejnosti poodhalit další podrobnosti jedné z největších sportovních událostí tohoto roku, která se v Česku koná jednou za šest let. „Je před námi prodej vstupenek, který zahájíme 1. dubna. Očekáváme obrovský zájem a pevně věříme, že stadion pražské Slavie zcela zaplníme,“ uvádí místostarosta České obce sokolské Martin Chlumský.



Vstupenky na hromadné skladby, které proběhnou 4. a 5. července, jsou rozděleny do čtyř kategorií a ceny se pohybují v rozmezí 200 až 700 korun na den. V nabídce jsou i permanentky na oba dny, u kterých cena začíná na 300 korunách. V nejvyšší kategorii pak diváci pořídí permanentku za 1100 korun. „Nejlepší místa jsou co nejvýš, jelikož z vrchu vynikne krása jednotlivých skladeb a jejich choreografie,“ láka ke koupi vstupenek v nejvyšších řadách místopředseda sletového týmu Petr Svoboda.

Konkrétní čas spuštění prodeje vstupenek ale organizační tým neprozradil a měl k tomu důvod. „Čas najdou všichni zájemci v naší nové aplikaci Sokol,“ dodává s úsměvem Chlumský.

Ta však není určena jen pro přednostní informace, ale uživatelé v ní najdou veškerý podrobný program, důležité pokyny, ale také slevy a výhody. „Více než polovina sokolů je mladších 26 let. Speciální sletovou aplikací chceme jít s dobou a vyjít tímto krokem vstříc všem, kteří mají blízko k moderním technologiím,“ vysvětluje Chlumský. Navíc sokolské vedení má v plánu tuto novinku využívat i po sletu, a to ke komunikaci se svými členy.

Aplikací novinky nekončí

Aplikace ale není jediné zpestření všesokolského sletu. Nejen 20 tisíc účastníků sletového týdne se bude moct projet speciální sletovou tramvají, která už vyjela do pražských ulic 18. března. „Pasažéři v ní najdou důležité informace, ale také se je prostřednictvím vtipných hlášek snažíme motivovat ke sportu,“ přibližuje záměr tiskový mluvčí České obce sokolské Radek Smekal.

Také už je známá podoba speciálního odznaku, který již tradičně dostanou všichni účastníci sletu. Autorce Ireně Hradecké se do něj podařilo zakomponovat motto „Slet spojuje“ i sportovní symboliku. „Odkaz k mottu je v bodě, kde se prolíná sokol s římskými číslicemi a textem. Zároveň tím, že nese v drápech písmena „O“, vypadá, jako by držel kruhy v tělocvičně,“ popisuje Svoboda.

Celá akce vypukne 30. června a na programu je kromě hromadných skladeb zahajovací mše v katedrále sv. Víta i tradiční průvod centrem, slavnostní zahájení v Národním divadle nebo sportovní událost Sokol Gala. 17. ročník tak naváže na dlouhou tradici všesokolských sletů, která sahá až do roku 1882. Během tří století si tato akce vybudovala značnou popularitu, kromě tradice se především jedná o radost z pohybu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud