3. května 2010 • 11:34

Čáslavská slaví 68. To číslo je její osud

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

68. Tohle číslo je její osud. V letopočtu končícím touto cifrou přirámusily do vlasti Věry Čáslavské tanky zemí Varšavského paktu, zadusily Pražské jaro. Ve stejném roce získala na olympiádě v Mexico City čtyři zlaté medaile, vdala se. 68. Přesně tolik let jí je právě dnes.



Český sport nemá mezi ženami větší legendu. Slavná gymnastka se díky svým výkonům, kráse i občanským postojům už před lety stala symbolem. Z olympiád postupně přivezla jedenáct medailí, z toho sedm zlatých. Ale lidé si jí nepamatují jen jako úspěšnou sportovkyni. Zdaleka ne.

Věra Čáslavská se v roce 1968 stala pro celý svět tváří porobeného národa, jenž neztratil svou hrdost. Půvabná blondýna na olympijských stupních vítězů lehce odvrátila hlavu a sklopila zrak, jakmile na celou halu vyhrávala sovětská hymna. Tohle tiché a důstojné gesto vzdoru pochopil celý svět. A sympatizoval s ním.

Věra Čáslavská s Martinou Sáblíkovou a Petrem Novákem na vyhlášení Sportovce rokuFoto Michal Beránek (Sport)


Češka se stala nejoblíbenější sportovkyní mexické olympiády. Když si v místní katedrále brala krajana Josefa Odložila, přišlo se na to podívat tisíce Mexičanů. Byla jak obletovaná princezna. „Stala jsem se druhou nejpopulárnější ženou planety za Jacqueline Kennedyovou.“

Jenže pak se vrátila do vlasti a všechno se obrátilo. Komunistický režim ji donutil skončit s aktivní kariérou. Už ji nedovolil cestovat za hranice státu, slavná žena se musela tak jako mnoho jiných nepohodlných věnovat nedůstojným zaměstnáním.

„Tohle bylo dno. Jestli mě tedy po sovětské okupaci někdy napadlo emigrovat? Ale ano, napadlo,“ přiznala. „Jenže já jsem tady měla rodiče a navíc jsem vždycky byla taková vlastenka, až přespříliš.“

Papalášům spřízněným s Moskvou vadilo nejen její olympijské gesto, ale i dlouhodobá podpora Pražského jara, podpis na Vaculíkově manifestu 2000 slov. Čáslavské se začalo lépe dýchat až v 80. letech, kdy režim na nátlak světa trochu zmírnil její perzekuci.

Po revoluci v roce 1989 se na čas stala poradkyní prezidenta Havla, byla velmi činorodá v rámci olympijského výboru. Život se jí pak ale ještě jednou obrátil naruby, to když přišla smrt manžela po roztržce se synem Martinem. Po téhle tragédii se na dlouho stáhla do ústraní, na veřejnosti se neukazovala.

Věra Čáslavská
Věra Čáslavská


Před lidi vystoupila zase až při vyhlašování Sportovce roku 2009. A bylo to nesmírně dojemné shledání. Naplněný sál ji tleskal vestoje, vítal ji jako svou starou známou. Z mladičké princezny je dáma s laskavým úsměvem, své fanoušky ale za ty roky neztratila.

Dnes, 3. května 2010, je Věře Čáslavské 68 let. A je na místě dodat, že samo číslo 68 už ji dávno nestraší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud