5. srpna 2010 • 17:51

ČSTV žádá změny ve financování sportu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český svaz tělesné výchovy a sportu (ČSTV) opět důrazně apeloval na stát, aby se začal vážně zabývat otázkami financování sportu a prosadil navýšení rozpočtu. Žalostná ekonomická situace by podle ČSTV mohla mít v příštích letech pro sport fatální následky.



Předseda ČSTV Pavel Kořan zároveň popřel informace Hospodářských novin, že svaz aktuálně chystá prodej svých pozemků a staveb na Strahově.Nové vedení ČSTV už mělo kvůli financování schůzky s politickými špičkami.

"A měli jsme pocit, že problémy chápou, ztotožnili se s našimi argumenty a mají snahu je řešit," řekl na dnešní tiskové konferenci Kořan. O to víc jej překvapily informace médií, že ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy chystá ještě další škrty výdajů do sportu.

"Chápeme nutnost úspor, ale sport snesl dost argumentů, aby stát pochopil jeho význam a podpořil ho," poukázal Kořan zejména na loňskou ekonomickou analýzu, z níž vyplývá dlouhodobé podfinancování českého sportu. Vláda hrozí snížením dotací ze státního rozpočtu o 160 milionů, chce ale získat prostředky lepším čerpáním z fondů EU a transparentnějším rozdělením odvodů z loterií. "Tu snahu samozřejmě vítáme," řekl Kořan.


Vedení ČSTV si nechá také připravit analýzu využití, potřeby a komerční hodnoty majetku, jehož účetní hodnota se odhaduje na zhruba 47 miliard korun. Hovoří se o možném prodeji některých zařízení, ale není to na pořadu dne.

Objevily se spekulace, že má být zbourán Strahovský stadion a pozemky využity na výstavbu bytů. ČSTV ale o této možnosti nejednal ještě ani na vlastní půdě, natož s majoritním vlastníkem pozemků Prahou."To se zbytečně ventilovalo, je to pouze syrový ideový záměr. Chceme tak jen ukázat, že se snažíme hledat i jiné zdroje," uvedl Kořan.

"Rozhodně jsme o tom ještě nejednali," dodal předseda ČSTV, který je ve funkci od dubna. Svaz vlastní jen část areálu a nevelký kus pozemků. "Magistrát je o tom připraven jednat. Ale dořešení celého problému, to je otázka řady let," prohlásil Kořan.

ČSTV vlastní ještě například plavecký stadion v Podolí, kanál na vodní slalom v Brandýse nad Labem a sportovní centrum v Nymburce, má také podíly v areálech v horských střediscích Harrachov a Špindlerův Mlýn.


"Budeme v nejbližší době také jednat o zlepšení činnosti těchto areálů, aby generovaly větší zisk," uvedl Kořan.Za problémy s financováním sportu může vedle snižování státních dotací také stavba libeňské víceúčelové haly. Tu splácí Sazka, jejímž hlavním akcionářem je právě ČSTV, a nezbývají jí prostředky na podporu sportu.

Připravovaná novela loterijního zákona by nejspíš Sazce znemožnila splácet halu a zároveň platit peníze do sportu. Firma splácí do sportu 167 milionů za rok 2008, jeho letošní podpora bude nejspíš nulová.Stát dává do sportu od reprezentace až po sport pro všechny dvě miliardy korun, sumu rozděluje právě ČSTV podle daného klíče. Rozpočet svazu je zhruba 37 milionů.

"Pro udržení nynější úrovně bychom potřebovali dalších 300 milionů korun. A dá-li stát celkem tři miliardy, bude se českému sportu dýchat mnohem lépe," prohlásil Kořan, jenž chce podporovat aktivity mládeže a údržbu a provoz zchátralých zařízení.Funkcionáři hovoří o neudržitelné situaci.

"Možná budeme mít v příštích patnácti letech medaile v silovém trojboji, ale ne v hokeji," řekl Kořan.Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král je ze situace rovněž nervózní. "Mládežnické týmy jsou na hraně, na některé projekty už peníze chybí. Jsem schopen ušetřit, ale nečekejme výsledky. Sponzorsky musíme sehnat 100 milionů, to je nad lidské síly," prohlásil.

Potřeboval by prý 50 milionů. "Nevím, jestli je to křídlo gripenu nebo kanon z transportéru," uvedl v narážce na podezřelé státní zakázky pro armádu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud