František Prachař
8. srpna 2010 • 04:35

Zvíře Tyson v Praze: Jeden den za 19 milionů

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná neukáže ani jeden ze svých úderů, díky kterým se stal legendou boxu. Přesto si Mike Tyson během říjnové šestidenní návštěvy Prahy může vydělat podobné peníze jako za zápas o titul mistra světa v dobách své slávy. Jeden jeho den se prý může rovnat investici za milion dolarů.



Díky životu plnému drog a násilí nedoufal, že se někdy dožije čtyřicítky. A asi ještě méně věřil tomu, že se někdy podívá do Česka. První věc se už stala, druhá se naplní v termínu od 19. do 24. října. Boxerská legenda Mike Tyson ve 44 letech přijede do Prahy.

„Rozhodně to není kachna, smlouvu s Mikem jsme už podepsali před dvěma měsíci v Anglii,“ říká promotér Petr Havrda. Legenda boxu se nechala přesvědčit k návštěvě metropole díky jeho kolegovi Reyi Karpfovi, s nímž ho pojí dlouholetá známost.

„Je to super. I když už je v důchodu, je pořád obrovská ikona sportu a udělá boxu obrovskou reklamu,“ míní nejlepší český profi boxer Lukáš Konečný.

Praha odstartuje Tysonovo evropské turné, v rámci něhož zavítá i do Bělehradu, Petrohradu, Moskvy, Vídně, Curychu, Mnichova a Monaka. Střed Evropy si prý pro start cesty vybral sám.

„Těším se na orloj a na to, až si sednu do nějaké kavárny v centru města a dýchne na mě atmosféra Prahy,“ píše v dopisu před návštěvou muž, jenž kvůli závislosti na kokainu, sexuálním orgiím a konfliktům se zákonem dostal přezdívku „Zvíře“.

Mike Tyson promluvil o své divoké minulosti
Mike Tyson promluvil o své divoké minulosti

Návštěva boxerské ikony přitom bude s rohovnickým sportem spojena jen okrajově. Důvod? Tyson sice vydělal během kariéry stovky milionů dolarů, ale vinou rozmařilého života mu nic nezbylo a navíc nadělal astronomické dluhy, které jdou v přepočtu do miliard korun. Proto je jeho návštěva především byznys.

Přesný program se teprve plánuje, ale jeho hlavní náplní budou společenské a charitativní akce, během nichž se setká s dětmi v motolské nemocnici, ale i s prezidentem Václavem Klausem.

Plánuje se i to, že by vedl otevřený boxerský trénink, ale je také možné, že si vůbec nenavlékne rukavice a neukáže ani jeden ze svých úderů, kterým během kariéry knockoutoval 44 z 56 svých soupeřů.

To vše vyjde pořadatele akce velmi draho. Objevily se informace, že jeden den Tysona v Praze bude stát milion dolarů (téměř 19 milionů korun).
„Někde sice padla tato cifra a mohu potvrdit, že Mike je hodně drahý. Přesné cenové relace jsou ale ve smlouvě a rozhodně je nebudeme zveřejňovat,“ vysvětluje Havrda.

A jakou tvář Česku ukáže muž, který je většinou zobrazován jako bestie, ze které jde strach a páchá jeden skandál za druhým? Má tomu být právě naopak.

Mike TysonFoto ČTK/AP


I v současnosti sice žije ve městě hazardu a neřestí Las Vagas. Jenže poté, co se zbavil drogové závislosti, se prý nejmladší mistr světa těžké váhy v historii profi boxu hodně změnil a dokonce se z něj stal vegetarián.

„Byl jsem s ním několik dní a rozhodně v něm není nic z toho zvířete jako v dobách, kdy boxoval. Uvědomuje si, jak dříve žil a mluví o tom hodně otevřeně. Teď je Mike hodně orientovaný na rodinu a děti. Má šest dětí a sedmé na cestě,“ popisuje Havrda.

„Přes všechno, co udělal, mi je sympatický. Vše získal, když byl hodně mladý a pak neměl motivaci. Obklopili ho špatný lidi a dělal kraviny. Nemyslím si, že to je špatný člověk a rád bych se s ním setkal,“ dodává Konečný.

Jaký je ve skutečnosti Mike Tyson, poznají Češi za 72 dní...

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud