Martin Hašek
26. září 2010 • 03:31

Lyžař Kraus řádil ve skalách: Je to talent!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdřív vystoupali příkrý zalesněný svah plný výmolů a kořenů, ale odměna stála za to. Špičkoví lyžaři Tomáš Kraus, Ondřej Bank a Robin Kaleta spolu se snowboardistou Michalem Novotným strávili pod dohledem horských vůdců den na skalách v Labském údolí a pořádně si to užili.



Během odpoledne tu kritickou chvilku zažili všichni. Někde uprostřed dvacetimetrové cesty na zajištěné stěně se zastavili a dolů pod skálu zoufale volali o radu, jak dál. „Nahoru!“ ozvývala se rozesmátá odpověď.

Lezecký guru Jindřich Hudeček, majitel zavedené firmy s outdoorovým oblečením, a dva certifikovaní horští vůdci respektované organizace UIAGM Tomáš Bardas a Pavel Žofka si na den vzali  do parády čtyři chlapíky, kteří mají k dobrodružství blízko.

„Lyžaři na skále jsou jako horolezci na lyžích. Ale je vidět, že jako přímí sportovci k tomu mají blíž,“ hodnotil Hudeček. „Zvlášť Tomáš Kraus mě s tou svojí váhou překvapil. Velké svaly jsou na skále handicap, brání v pohyblivosti. Náznak talentu tam je.“

Michal Novotný versus horaFoto Pavel Mazáč (Sport)
Skikrosař Tomáš Kraus je zrovna ve fázi sezony, kdy o svou muskulaturu poctivě pečuje, ale ve skalách nebyl úplný nováček.

„Na vejšce v Liberci jsem dost času strávil ve stěně a občas si jdu na nějaké krásné stěně zalézt s Robinem Kaletou,“ líčil Kraus. „Mám ale rodinu a ještě k tomu strašně moc aktivit. K lezení se dostanu málokdy.“

Během výletu do pískovcových skal kousek od svého domovského Děčína se ale ve stěně přes mohutnou sjezdařskou postavu pohyboval hbitě. Dokonce zvládl i obávaný převis, jehož zdolání už vyžadovalo lezeckou jistotu. Během výstupu si ale musel dát pauzu.

„Už ve třech čtvrtích prvního výstupu mi ostře odešly ruce,“ vysvětloval Kraus. „Tak jsme chvíli počkali a zase to šlo. Nejsem na tohle zvyklý. Do posilovny chodím hodně, ale to jsou úplně jiné pohyby.“ Podobně na tom byli i Ondřej Bank s Michalem Novotným.



„Stálo mě to všechny síly,“ vydechl Novotný. „Ale je to strašně zdravý na propojení celého těla, svalů na břiše a na zádech, které normálně nepoužíváte. Chtěl jsem vylézt co nejvýš. Člověk bojuje, dokud má síly, nebo dokud je něco před ním. Morál je důležitej.“

Ztuhlé paže nakonec pod převisem zastavily sjezdaře Ondřeje Banka, který si do skal vyrazil těsně po návratu tvrdého rychlostního soustředění v Chile.
„Nejsem žádný top, ale ten převis mě štve. V předloktí jsou limity.  Pak už hec nepomůže, už to prostě nejde,“ líčil Bank. „Ale je to super sport. Byl jsem už asi třikrát lézt. Každou možnost k zablbnutí přivítám.“

Nejlépe se ve stěně pohyboval freerider Robin Kaleta. Muž, který vyhledává umění vykreslování stop do čerstvého prašanu a pro basejumpingovou kratochvíli si vybral skok do Macochy, má za sebou intenzivní lezecký trénink v rámci přípravy na kurt horského vůdce.

„V zimě lyžuju, v létě lezu. Báječně se to doplňuje,“ pochvaluje si Kaleta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud