30. září 2010 • 17:48

Ovtcharovův doping potvrzen, Němci o zlato nepřijdou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Užívání zakázané látky clenbuterol stolním tenistou Dimitrijem Ovtcharovem na nedávném mistrovství Evropy potvrdil i B-vzorek. Dnes to zveřejnil NNěmecký svaz stolního tenisu. Kvůli dopingu dvaadvacetiletého ukrajinského rodáka však Němci nepřijdou o zlaté medaile, které získali v soutěži družstev na šampionátu v Ostravě.



Ovtcharov odevzdal 23. srpna při mimosoutěžním odběru vzorek, ve kterém laboratorní zkouška odhalila zakázanou látku clenbuterol. Třináctý hráč světového žebříčku, který má i olympijské stříbro ze soutěže družstev v Pekingu, popřel, že by někdy bral nedovolené prostředky. Domnívá se, že se mu clenbuterol mohl dostat do jídla na turnaji v Číně, kde hrál pár dnů před testováním.

Používá tak stejné vysvětlení jako španělský cyklista Alberto Contador, který měl při svém trumfu na Tour de France rovněž pozitivní test na clenbuterol. Podle něj se mu látka do krve dostala ze zkaženého jídla.

"Pozitivní byl i B-vzorek, což se dalo očekávat. Nyní proběhne slyšení, na kterém budou přezkoumány všechny důkazy, které jsou však celkem jasné. Pak zahájíme disciplinární řízení antidopingových orgánů," stojí v prohlášení svazu. Ovtcharovův právník nadále tvrdí, že ke kontaminaci došlo ze stravy. Proto si za hlavní úkol dal, aby jeho klient nedostal disciplinární trest, když mu hrozí až dvouletý zákaz činnosti.

Jako důkaz má Ovtcharovovi sloužit výsledek testu ze vzorků vlasů, kterému se podrobil. Tím by měl dokázat, že se zakázanou látkou přišel do kontaktu jen krátkodobě. Výsledek by měl být znám na začátku příštího týdne. Jedná se i o tom, že by podobný test podstoupil zbytek německého týmu stolních tenistů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud