19. listopadu 2010 • 10:39

V. Kličko o Pálovi: Mohl by být výborný boxer

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přední český profesionální boxer Ondřej Pála si naplno užívá pocitu jaké to je, postavit se v ringu světové jedničce těžké váhy Vladimiru Kličkovi. Ukrajinská hvězda, kterou čeká v polovině prosince obhajoba titulu mistra světa organizací WBO, IBF a IBO proti Britovi Derecku Chisorovi, si totiž Pálu pozvala jako jednoho z tréninkových partnerů pro přípravu na svůj 59. zápas v profiringu.



Pála si tak od závěru minulého týdne užívá luxusu pětihvězdičkového hotelu Stanglwirt ve vesničce Going am Wilden Kaiser nedaleko Innsbrucku, kde Kličko stejně jako jeho starší bratr Vitalij pravidelně od roku 2002 trénují na všechny duely své úspěšné kariéry.

Vedle toho však musí Pála stejně jako další pozvaní boxeři čtyři dny v týdnu vzdorovat několik kol úderům Klička."Je to pro mě super zkušenost a jsem rád, že jsem tady," řekl Pála novinářům po čtvrtečním podvečerním tréninku.

Ondřej Pála je českou nadějíFoto Michal Beránek SPORT


Přestože je Vladimir Kličko největší ikonou současného profesionálního boxu, šestadvacetiletý Čech prý šanci připravovat se s ním nijak neprožívá. "Je to sparing jako každý jiný. Rozdíl je jen v psychice, protože člověk ví, že je tam s Kličkem. Přístup je jinak stejný jako proti komukoliv jinému," podotkl Pála.

Díky malebnému okolí exkluzivního alpského horského hotýlku si boxeři mohou připadat jako filmový Rocky na Sibiři. "Hned na začátku jsme si z toho dělali z klukama z Ameriky srandu. Je ale pravda, že je tu vše a libí se mi tady," řekl Pála na adresu hotelu, kde stojí noc od 200 do 1600 eur.



Součástí areálu jsou bazény, sauna, posilovna, tenisové kurty, ale také stáje lipicánů, jízdárna a akvárium se žraloky.Dosavadním maximem, které Pála proti Kličkovi mohl odboxovat, byla čtyři kola. Jakou šanci dostane a kolikátý v pořadí půjde, záleží na trenérovi ukrajinského boxera. V ringu je ale vše na ostro.

"Bez nějakých instrukcí, jako normálně. Jen občas něco řekne," uvedl Pála.

Ve čtvrtek jej například Kličko upozornil, že povel k odstoupení z klinče dává trenér. "Říkal jsem OK, jdeme od sebe. To se mu moc nelíbilo. Jinak je to ale v pohodě," pousmál se český boxer.

S jeho přístupem je spokojený i Kličko. "Je to dobrý kluk. Rychlý, silný," řekl Kličko na adresu soupeře, jehož mu trenér Fritz Sdunek vybral proto, že je podobný Chisorovi. Postavou i stylem.

"Myslím si, že by mohl být jednou dobrý. Nevím, kolik mu je. Šestadvacet? To je ještě mladý. Má ale bojovné srdce, což je důležité a účast na našem kempu je pro něj dobrá zkušenost," podotkl čtyřiatřicetiletý olympijský šampion z Atlanty 1996.

Pála by si prý klidně troufnul s Kličkem absolvovat regulérní zápas. "Je těžké s ním boxovat, přes ty jeho dlouhé ruce se k němu člověk těžko dostává. Je potřeba být dobře fyzicky připravený, což jsem. Myslím si, že by to šlo s ním boxovat," řekl Pála. Dobře si však uvědomuje, že vše záleží na dohodě manažerů.

Shannon Briggs dostával od Klička zabrat, ale vydržel 12 kol.Foto ČTK/AP


"S bratry Kličkovými už boxovali lidi, kteří byli na žebříčku horší než já," uvedl 37. muž pořadí internetového serveru boxrec.com.Momentálně se ale snaží Pála pilně připravovat na duel, který by měl absolvovat 3. prosince v Praze.

Na galavečeru, na kterém se představí i Lukáš Konečný, by se měl utkat s Američanem Robem Callowayem. Zároveň může od Klička okoukat jeho precizní přípravu. Pod dohledem fyzioterapeuta se například téměř hodinu před samotnými zápasy v ringu pečlivě protahuje a "strečuje".

"Tohle dělá velké boxery, takové maličkosti. Něco podobného jsem očekával," kýval souhlasně hlavou Pála, jenž už s trenérem Jurijem Krivoručkem dohodl, že něco s "arzenálu" ukrajinské hvězdy zapojí do své přípravy.

"Jsou to takové střípky, jako u jiných sparingů. Stále říkáme, že je potřeba se učit," řekl Pála, který plánuje posilovat krční partie stejným způsobem jako Kličko. Se závažím ve speciální čepici.Být součástí tréninkového procesu Klička je i zajímavé po ekonomické stránce. Peníze ale Pálu nezajímají.

"Absolutně netuším, kolik za to dostanu. Já jsem se ještě nikdy za svoji kariéru nezeptal, kolik mám za zápas," řekl Pála rezolutně.Neboxuje prý totiž pro peníze.

"Myslím si, že když se do sportu dostanou jako motivační prvek peníze, tak je to špatně. Já si vydělávám jinak. Neboxuju pro peníze, ale proto, že mě to baví a až přestane, tak skončím," uvedl Pála, jenž v Praze podniká. "Je fakt, že možná by měl platit on mě. Za to, že tady může být. Jsem pro něj nejlepší sparingpartner, kterého může mít," smál se Kličko.

Vladimir Kličko ocenil českého boxera
Vladimir Kličko ocenil českého boxera

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud