3. prosince 2010 • 15:03

Dluhy musí platit Neumannová, nikoli stát

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
45
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo je odpovědný za dluhy po libereckém mistrovství světa v klasickém lyžování? Právní analýza smlouvy o pořádání šampionátu, kterou si nechal udělat server tyden.cz, ukazuje, že jen organizační výbor mistrovství světa, který vedla Kateřina Neumannová. Z jeho majetku však nejspíš nezbude nic pro věřitele, kterým tak zřejmě ubyla další naděje na navrácení 108 milionů korun.



Je to bludný kruh. Ten, kdo nasekal dluhy, je nemá z čeho zaplatit. A nikdo jiný k tomu nebude mít důvod.

Týden.cz totiž získal smlouvu o pořádání mistrovství světa v Liberci, kterou v roce 2004 v Miami podepsali zástupci Mezinárodní lyžařské federace (FIS), Svazu lyžařů ČR a Liberce. Poslední dva subjekty dva jsou zřizovateli organizačního výboru MS 2009, za nímž zůstalo 108 milionů korun dluhů vůči věřitelům, což je částka bez penále.

Podle nezávislé analýzy advokátní kanceláře Černý - Raupachová však věřitelé nemají šanci získat peníze od svazu či města přesto, že ty jsou podle kontraktu odpovědné za dluhy společně s organizačním výborem. „Smlouvy s dodavateli dělal organizační výbor jako samostatný právní subjekt.

Dodavatelé tak mají možnost vymáhat dluhy pouze na něm,“ cituje týden. cz analýzu. „Právně čisté by bylo, kdyby o této skutečnosti smluvní partneři organizačního výboru věděli a zohlednilo se to v jejich smlouvách. Pak by jeho závazky převzal Liberec a svaz.“

Pyšná snobka Kateřina NeumannováFoto Koláž Sport


Věřitelé momentálně čekají, jak soud rozhodne o návrhu na insolvenční řízení, který byl podán minulý týden. Zároveň si nechávají zpracovávat vlastní analýzy, aby se rozhodli, zda budou žalovat svaz, město či stát, který se podle nich za šampionát zaručil.

„Reálně byl výsledek vůči FIS výborný, vše bylo v pořádku. Ale pravda je úplně jiná, protože náš šampionát je historicky první, kde zůstaly dluhy, které nechce nikdo zaplatit,“ říká Vojtěch Hlaváček, zástupce většiny věřitelů.

Organizátoři v čele s Kateřinou Neumannovou zadávali práci, i když jim muselo být jasné, že na zaplacení nebude. To tvrdí i analýza.

„Tato situace mohla vzniknout pouze špatným hospodařením nebo dokonce úmyslně podvodným jednáním. Podvedení tady evidentně jsou. Nepopiratelnou skutečností je, že jsou tady věřitelé, kteří mají právo dostat za odvedené služby své peníze.“

Jejich zástupce Hlaváček hodlá oslovit tři až čtyři právní kanceláře, neboť právní názory se mohou lišit. „Výstup je otázkou třeba dvou týdnů,“ říká. Poté svolá jednání věřitelů.

„Apelujeme na ně, aby nám dali co nejvíc informací o hospodaření samotného sdružení. Bude to velký plebiscit, na němž budeme probírat právní cestu, komunikaci, mediální výstup do zahraničí. I tam chceme stoprocentně informovat,“ uvedl Hlaváček.

Do dalších kroků chce zapojit víc podnikatelů, kteří nedostali zaplaceno, neboť jeho firma RZA Solutions má potíže kvůli nedoplatkům ze šampionátu, které přivedly řadu firem na pokraj krachu či do druhotné platební neschopnosti.

„Řešení pohledávek mi zabíralo třetinu času. Musím se věnovat vydělávání peněz pro splácení dluhů,“ dodal Hlaváček.

Podle analýzy smlouvy, kterou získal portál tyden.cz, je za dluhy zodpovědný pouze organizační výbor vedený Kateřinou Neumannovou. Nikoliv stát, nikoliv svaz, nikoliv město Liberec.

Takhle se bavila Neumannová se svým partnerem Josefem Jindrou. Fotky z oslav narozenin si nechali proplatit z účtu šampionátu v Liberci
Takhle se bavila Neumannová se svým partnerem Josefem Jindrou. Fotky z oslav narozenin si nechali proplatit z účtu šampionátu v Liberci

Vstoupit do diskuse
45
Články odjinud


Články odjinud