4. prosince 2010 • 09:34

Šampion Konečný: Chci boxovat o světový titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úkol splněn. Profesionální boxer Lukáš Konečný dokázal v pátek večer v Praze porazit Arména Hamleta Petrosjana a obhájit pás pro evropského šampiona v lehké střední váhové kategorii. Navázal tak na předešlou zářijovou výhru nad Matthewem Hallem z Velké Británie a potvrdil, že titul nezískal jen náhodně a na chvíli.



"Jsem rád, že jsem ho obhájil. Je to něco jiného než ho získat a pak hned první obhajobu prohrát. Takhle si to trochu užiju," řekl dvaatřicetiletý Konečný novinářům po zápase, který vyhrál jednoznačně 3:0 na body.

Jen jej trochu mrzelo, že nedokázal arménského soupeře porazit před limitem. I když měl jasnou převahu.

"Je mi to líto. Diváci by si to užili o to více. Nesedly mi ale ty moje údery na spodek. To je klasické boxerské, když se moc chce, tak to nejde. Možná to chtělo více boxovat v sériích... Po bitvě je ale každý generálem," uvedl člen německé stáje SES manažera Ulfa Steinfortha.


Už v třetím kole přitom viděl, že Petrosjan má problémy. "Měl toho plný kecky. Možná kdybych zabral více, tak bych to před limitem zvládl. Ale těžko říci. Klidně by se mohlo stát, že bych se odrovnal, on by to přestál a na konci by to bylo blbý," podotkl Konečný, který si také dobře uvědomoval, že soupeř v jeho 49. zápase v profiringu ještě nikdy neprohrál před limitem.

Bývalý dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa si v pátek připsal 46. výhru mezi profesionály. Zápas s Petrosjanem ale prý nebyl rozhodně těžší než předchozí souboj proti Hallovi v Birminghamu.

"Tam jsem taky viděl, že na to mám, ale první dvě kola jsem u rozhodčích prohrál. Tady jsem věděl, že když je to nerozhodné, tak to u rozhodčích mám. To člověka uklidní," poukázal Konečný na nepsaná pravidla profesionálního boxu, díky kterým mají vždy výhodu domácí boxeři nebo zástupci pořádající organizace.

Pražský duel si ale užil díky divácké podpoře. Aréna Sparta na Podvinném mlýně byla zaplněna tak z 90 procent, v hale tak bylo kolem 1700 fanoušků boxu.

"Diváci byli skvělí, a to je to, proč chci boxovat doma. V Drážďanech bylo taky skvělé publikum, byl jsem tam jako doma, ale kdyby to bylo tady, tak jsem už byl mistr světa dva a půl roku," poukázal Konečný na souboj se Sergejem Dzinzirukem z Ukrajiny o titul světového šampiona, který v dubnu 2008 diskutabilně prohrál.

V současnosti existuje možnost, že by se s Dzinzirukem utkal opět, znovu o pás šampiona organizace WBO, a dokonce v Praze. "Stále platí, že má zájem, ale zadarmo nepřijede," poukázal Konečný na ekonomickou stránku věci.

Naděje, že se dočká opět velkého "světového" zápasu, ale je a šance se stále zvyšují. "Myslím si, že na to mám. Když ne vyhrát, tak udělat dobrý zápas. Teď je vše na manažerovi. Když dostanu nabídku boxovat o mistra světa venku, tak to asi taky vezmu, ale já jsem spokojený s tímhle titulem," řekl Konečný.

Teoreticky by měl být jeho dalším soupeřem Angličan Ryan Rhodes, s kterým měl původně v září boxovat o evropský titul. Rhodes se ale zranil a pás uvolnil s podmínkou, že má právo být prvním vyzyvatelem pozdějšího šampiona.

Lukáš Konečný
Lukáš Konečný


Zda bude zápas pořádat Konečného tým nebo Rhodesovi zástupci, se bude rozhodovat v dražbě v polovině prosince. "Je ale možné, že vyhrajeme dražbu, ale já budu mít šanci boxovat o titul mistra světa. Pak bych se toho vzdal," naznačil Konečný možný vývoj.

Momentálně se ale jednička českého profesionálního boxu těší na následující volno a na Vánoce. Žádné velké oslavy však neplánoval. Už dnes v poledne totiž vyráží se svými svěřenci, které trénuje, na zápasy do Halle.

"V neděli se vracíme a čeká nás mikulášská oslava, kterou máme pro děti připravenou. Konečně si budu moct dát pořádné jídlo, kus masa. A taky pivo, vínko a dám si nožičky nahoru. Už to potřebuju," těšil se Konečný, který byl v přípravě prakticky nepřetržitě už několik měsíců a stále si i díky speciální stravě držel váhu.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud