28.3.2019 • 09:50

Zpověď šéfa Superlife.cz: Jak jsem byl blízko smrti. Sport mi dává sílu

Vstoupit do diskuse
0

Krev uniká z aorty do těla a já o tom nemám ani páru. Jezdím v té době docela dost na kole a připravuji se na velmi těžký bikový závod Salzkammergut, o víkendu popíjím s přáteli, bavím se. Vše je normální, nic nebolí. Blíží se mi čtyřicítka a užívám si to. O tom, co se mi děje uvnitř, nemám ale tušení. Být tak blízko smrti a nevědět o tom je opravdu zvláštní pocit.



Potrhaná je v délce několika centimetrů a k jejímu protržení při vyšší námaze může dojít vlastně kdykoliv. Nástup do IKEMu byl náhodný a strašně rychlý. Kamarádi z řad lékařů mě přesvědčili ať si zajdu v té mé přípravě na kardiologické vyšetření. Pro klid duše. Sice mě nic netrápilo, ale po dlouhé přemlouvání jsme je poslechl. A pak to šlo kvapíkem.

Když víte, že nemáte jinou možnost, tak se s operací prostě smíříte a odevzdáte se do rukou lékařů. Nemáte na výběr. Byl jsme úplně klidný, smířený s tím, že vůbec nevím, jak to dopadne. Stát se s potrhanou aortou mohlo cokoliv.

Marek Odstrčilík, ŠumavaFoto Magdaléna Ondrášová

Ležím, nemůžu se pohnout, nemám ponětí, kde jsme a zda to není ona cesta na druhou stranu. Po chvíli mi bleskne hlavou, že to nemůže být ono, protože je to velmi nepohodlné a z krku mi čouhá trubice. Asi jsme to dal. Chtěl bych se zeptat, jak to dopadlo, ale logicky to nejde. A tak upadám do spánku, probírám se, spánek a tak dál pořád dokola. Netuším, kolik času uběhlo, nevím jestli je noc nebo den. Nevím vůbec nic.

Marek Odstrčilík
  • Věk: 45 let
  • Narozen v Říčanech u Prahy
  • Záliby: rodina, kolo, běhání, knížky, práce
  • šéf Superlife.cz

V těchto dnech je to devět let, kdy mi profesor Jan Pirk sdělil, že vše dopadlo dobře, ale že to bylo po dvanácté a měl jsme neskutečnou kliku. Mám nový kus aorty a umělou chlopeň. Můj život se od základu od té chvíle změnil.

Sportovat můžu velmi opatrně, což pro moji soutěživou povahu hlavně ze začátku bylo něco. Doživotně léky na tlak a ředění krve. Zvyknout si na klapání chlopně asi nikdy nezvládnu.

Ideální by asi možná bylo, abych nedělal lautr nic, ale vlastně se v tomhle lékaři neshodují. A tak opatrně sportuji, nechci jen sedět na gauči (byť to mám taky popravdě rád). Jsem klikař, který byť s omezením, se ale může hýbat. Snažím se všechen sport dělat na nízké tepové frekvenci, ideálně do 140 tepů za minutu.

Nejde to vždy a tak při běhu přecházím do chůze, do pedálu šlapu pomaleji s lehčím převodem. Učím se pořád trpělivosti s tím, že postupovat drobnými krůčky je sice ubíjející, ale věřím, že tím stavím pevné základy sebe sama. Sport mě vlastně zachránil a dodává sílu jít dál.

Marek Odstrčilík, Superlife.cz
Marek Odstrčilík, Superlife.cz


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}