30. března 2011 • 11:09

Potvrzeno: Manžel slavné atletky půjde sedět

Autor: Blesk Ondřej Požár
Vstoupit do diskuse
50
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Manželovi legendární české atletky Jaroslavu Šmídovi (77) potvrdil ve středu Krajský soud v Brně trest 3,5 roku vězení za to, že předloni v listopadu vozem Nissan X-Trail zabil u Vnorov na Hodonínsku cyklistu Karla P. (†36)! „Do vězení nepůjdu!“ tvrdí přesto odsouzený.



Ten se teď už může jen dovolat k Nejvyššímu soudu v Brně, ale dovolání musí řádně zdůvodnit.

Manžel známé sportovkyně se odvolal proti lednovému rozsudku Okresního soudu v Hodoníně, který ho poslal na 42 měsíců do věznice s dozorem.

Podle soudu byl opilý, když na rovné silnici srazil otce tří dětí, který jel domů z práce a spěchal za rodinou.

„Měl jsem v autě hypoglykemický šok, proto jsem se za jízdy napil vína, protože nic jiného jsem tam neměl!“ uvedl ve středu po rozsudku v Brně Jaroslav Šmíd pro Blesk.cz.

Manžel slavné české atletky Jaroslav Š. (vpravo) se radí s obhájcem Jiřím Šabršulou. Jaroslavovi Š. dnes Krajský soud v Brně potvrdil trest 3,5 roku vězení za to, že předloni v listopadu zabil v opilosti autem Nissan X-Trail cyklistu Karla P. (+36).Foto Foto pro Blesk Ondřej Požár

Zatímco do Hodonína k soudu v lednu nedorazil, teď se přijel osobně hájit.

„Hrozně mě mrzí, co se stalo. Nejsem žádný nelida, ale já za to nemůžu. Zahlédl jsem cyklistu na poslední chvíli. Náhle se přede mnou objevil. To, co se pak rozpoutalo, bylo hrozné. Necítím žádnou vinu! Nemohl jsem s tím vůbec nic dělat!“ hájil se důchodce v mysliveckém jelenicovém kabátě.

Místo, kde vyhasl život otce tří malých dětí Karla P. (36) dnes připomíná tento křížek od kamarádů.
Místo, kde vyhasl život otce tří malých dětí Karla P. (36) dnes připomíná tento křížek od kamarádů.

Tvrzení soudkyně Hany Kleinové, že v opilosti zabil Karla P., označil za lež! Jeho obhájce Richard Maleček se u soudu pokusil očernit mrtvého cyklistu.

Marie P. (62), matka cyklisty Karla P. (+36), kterého v opilosti zabil autem manžel Heleny Fibingerové Jaroslav Š. Tomu za to Krajský soud v Brně potvrdil trest 3,5 roku vězení.Foto Foto pro Blesk Ondřej Požár

Ten byl totiž podle advokáta v roce 1994 potrestán za stejný skutek – tedy usmrcení cyklisty autem – pokutou 15 tisíc korun. „Tohle ale nemá s případem Jaroslava Š. nic společného!“ ohradil se proti tomu státní zástupce, který pro manžela slavné atletky požadoval vyšší trest.

„Je dobře, že mu trest potvrdili! Vždyť on policii tvrdil, že dokáže řídit i opilý. A zeptejte se některých lidí v Uherském Ostrohu, kde bydlí, co si o něm myslí!“ řekl pro Blesk.cz otec zabitého cyklisty Karel P. (63).

Jeho manželka Marie (62) v soudní síni plakala, když soudkyně znovu četla výčet smrtelných zranění jejich syna.

„Karel tehdy jel domů z práce za svými třemi dětmi. Ty to odnesly nejvíc! Přišly o tátu! Ten na silnici nedělal na kole žádné kličky, jak tvrdí pan obžalovaný,“ říkala se slzami v očích matka zabitého cyklisty.

Vstoupit do diskuse
50
Články odjinud


Články odjinud