27. června 2011 • 04:00

Dluhy Kateřiny Neumannové: Kontrola selhala!

Autor: ČTK, om
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvyšší kontrolní úřad Podnět mu k tomu dali poslanci ze sněmovního kontrolního výboru. Vedení NKÚ se tímto podnětem zabývalo na svém posledním zasedání a dospělo k závěru, že ho využije při sestavování plánu kontrol na rok 2013.



Způsob, jakým se prohospodařily miliony, se tak bude prošetřovat ještě mnoho let poté.



Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy zhruba za 112 milionů korun bez penále. Vláda letos v lednu uvedla, že stát dluhy platit nebude a věřitelé se mají peněz domáhat soudně.

Na rok 2013 úřad kontrolu zařadí z toho důvodu, že budou dobíhat programy, ze kterých se část nákladů financovala. NKÚ už kontroloval investice vynaložené kvůli šampionátu v letech 2006 až 2008.

Zjistil pochybení a dokonce podal trestní oznámení. Poslanci se starším kontrolním závěrem NKÚ zabývali letos v lednu. Všechny závěry ukazují na to, že byl porušován zákon o zadávání veřejných zakázek, investice nebyly dobře připravené a špatně fungovala i kontrola.

Neumannová se brání tím, že hospodaření organizačního výboru bylo po dobu, kdy stála v jeho čele, pravidelně kontrolováno a nikdy nebyly shledány žádné nesrovnalosti. Jedinou zprávou auditora, kterou úřady neschválily, byla podle ní hloubková kontrola hospodaření za bývalého vedení organizačního výboru.

Kateřina Neumannová
Kateřina Neumannová

Vstoupit do diskuse
10
Články odjinud


Články odjinud