3. prosince 2008 • 17:12

Matěj Česák létá v devíti letech na motorce!

Autor: fej, šil
TOP VIDEA
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO: Patnáct tisíc diváků řičelo nadšením. A jejich hrdina – prcek na motorce – jim kynul jako král. Aby ne, vždyť předvedl báječné představení.



V sobotu v pražské O2 Aréně postavil na nohy narvané tribuny devítiletý Matěj Česák, nová hvězdička freestyle motokrosu.

"Byl jsem nervózní, ale když jsem vjel do světel, najednou to bylo v klidu," vyprávěl pak odvážný klučina. To bylo poznat: předvedl pět parádních letů i umění šoumena. "Je nakaženej. Při skoku roztahuje nohy, když může, zamává divákům," usmívá se Matějův trenér Petr Kuchař, ikona českého freestyle motokrosu.

Jeho chráněnec Matěj zatím sice nemetá na motorce salta, ale už teď umí moc. Aby ne, vždyť začal už v pěti letech. "Nasedl, přidal plyn a jel. Běžel jsem za ním, ale on mi ujel. Na motorce nikdy neměl problém," vzpomíná Kamil Česák, Matějův táta.

258462:gallery:true:true

Dnes jezdí jeho syn motokrosové závody se stejně starými soupeři. A k tomu se vrhl na freestyle, tedy na skoky. "Jednou byl u nás, nastavili jsme mu rampu na desetimetrový skok a on to zvládnul," vybavuje si Kuchař, jak malý bavič začínal.

Dnes létá dvanáct metrů daleko, pouští se řidítek, různě vykopává nohy do stran, vysoko nad zemí umí stroj naklopit do stran. "Teď už i jeho mamka unešená, když vidí v televizi, co všechno dovede," říká Kuchař.

"Až budu velký, chci jezdit na motorce," má jasno sám Matěj. Nakročeno má teda parádně…

Táta: Máťa je rozumný

Není to šílenost? Zbytečný risk? "Jasně, freestyle motokros je pro děti nebezpečný. Nemají zábrany, jdou do všeho," přitaká Petr Kuchař, česká legenda a trenér devítiletého Matěje Česáka. "Ale Máťa je jiný," doplní ihned.

"Je rozumný," přidá se i táta Kamil Česák. "Když se na něco necítí, tak to nehrotíme," vysvětluje Kuchař. A co na to maminka? "Strašně mu fandí. Postupoval po malých krůčcích, tak si zvykla. Pořádně spadl jen jednou a stejně se mu nic nestalo. Je z gumy," usmívá se Česák senior.

Matěj Česák

Narozen: 28. 9. 1999

Mistr freestyle motokrosu

Míry: 136 cm, 34 kg

Motorka: KTM 65 ccm

Záliby: Motorky, fotbal, tenis

Jídlo: Řízek, svíčková, pizza, zmrzlina

Hudba: Kabát, D. Landa

Film: Spiderman 3

Rodina: máma Gabriela, táta Kamil, brácha Adam

Články odjinud


Články odjinud