5. února 2009 • 17:00

Hymna, to je úlet!

Autor: Petr Žaloudek, Blesk
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je zase úlet! Písní mistrovství světa v klasickém lyžování, které vypukne už za 13 dní, se stala plytká odrhovačka bez nápadu v podání finalisty soutěže X Factor Ondřeje Rumla.



Místo šlágru, který by dokázal vyhecovat sportovce i fanoušky, tak bude Libercem znít »popina« s textem podobným budovatelským písním.

Proč ne my a proč ne právě teď
(text první sloky a refrénu)
K vítězství vedou cesty trnitý…
A je tak snadný být u konce s dechem…
Být v něčem první (tak) na to máš i ty…
Najdi si to svý – a jdi za úspěchem…

Ref:
Kdo když ne ty…?
A proč ne právě teď…?
Nadechni se – a leť…!
Dej na svý sny…
Když něco vážně chceš
nadechni se – a běž…!


Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová má však jiný názor. „Hned po prvním poslechu jsem věděla, že to je ta správná píseň, která povzbudí fanoušky k bouřlivému nadšení a sportovce k lepším výkonům,“ uvedla bývalá lyžařská královna.

„Hymnou bych to rozhodně nenazval, její atributy to nemá,“ myslí si o skladbě s názvem »Proč ne my a proč ne právě teď« šéfredaktor hudebního časopisu Filter Pierre Beneš. „Na druhou stranu to není ani tak moc trapné nebo nevkusné, existují mnohem horší písničky na zakázku,“ dodává Beneš k dílu skladatele Jiřího Janoucha a textaře Tomáše Roročka.

Jen aby liberecký popěvek nepotkal stejný osud jako hymnu loňského fotbalového EURO. Tehdy skladbu Enrique Iglesiase Can you hear me? fanoušci nahradili geniálním a nakažlivým popěvkem skupiny White Stripes.

» Stahujte zde: HYMNA LIBEREC 2009 .MP3 «
(Hymnu ve formátu mp3 stáhnete kliknutím na odkaz)

O tom, že sportovní akce může doprávázet i kvalitnější »soundtrack«, je přesvědčen hudební kritik Honza Dědek: „Jak dosvědčuje příklad třeba skladby We Are The Champions od skupiny Queen, lze k příležitosti sportovního klání vymyslet podstatně lepší písně.“

Články odjinud


Články odjinud