31. července 2009 • 12:32

Sparto pozor! Bohemka je "malý" Panathinaikos!

Autor: val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu další velké derby! Ambiciózní Sparta hostí, po famózním vstupu do kvalifikace Ligy mistrů, soupeře v mnoha faktorech podobného řeckému velkoklubu. Čeká ji "malý" Panathinaikos z pražského Ďolíčku! Bohemians 1905!



V čem jsou si podobný řecký bohatý klub Panathinaikos Atény s ještě nedávno na dně se potácejícím týmem "Bohemky"?

1. Klubové barvy - pro oba týmy je zelená a bílá posvátná kombinace

368433:gallery:true:true

Logo řeckého Panathinaikosu Logo řeckého PanathinaikosuFoto wikipedia

2. Logo - jeden tam má trojlístek, druhý zase klokana, ale jinak jsou jak přes kopírák (Poz.logo 2004)

3.Založení klubu - klokani založili klub v roce 1905 a Panathinaikos pouze o 3 roky později.

4. Tituly - královský Panathinaikos zvedl pohár nad hlavu 19krát, o tom si Bohemians zatím můžou leda nechat zdát. Klokani vyhráli pouze jednou v letech 1982-1983.

Kisel v dresu Bohemians Kisel v dresu BohemiansFoto Martin Sekanina

Dresy řeckého klubu Panathinaikos Athény Dresy řeckého klubu Panathinaikos AthényFoto EPA

5. Dresy - donedávna téměř totožné, ale i nyní se najde více společného než naopak

4.Hvězdy - Gilberto Silva x Luděk Zelenka, tady se kluby výrazně rozcházejí. Brazilský záložník Silva je mistr světa z roku 2002, prošel několika velkokluby a jeho kvality jsou obrovské. Střelec Zelenka se s ním těžko může měřit.

 

5.Tetování - Djibril Cissé udivuje nejen svým fotbalovým umem, ale především celým potetovaným tělem s křídly anďěla na zádech. V Bohemce se mu může alespoň částečně přiblížit bojovník Lukáš Hartig. Ten se k svému symbolu na ruce raději nevyjadřuje.

373075:gallery:true:true

8. Popularita klubu - řecký klub patří mezi nejslavnější v Řecku, Bohemians sice své jádro fanoušků mají na české poměry obrovské, ale přesto zůstavají ve stínu slavnějších klubů Sparty a Slavie.

9. Fanoušci - pokud nebereme v úvahu jejich základnu, tak pak jsou si tyto kluby vyrovnané. Temperamentní Řekové a oddaní Bohemáci jsou v hledišti skvělí!

10. Platy - nedávno zvěřejněné příjmy Bohemians, cca 30 000,- jsou pro řecké fotbalové modly tak maximálně kapesné ne jednodenní výlet po Aténách. Tady je rozdíl opravdu markantní!

Henk Ten Cate, trenér Panathinaikosu Athény Henk Ten Cate, trenér Panathinaikosu AthényFoto čtk
Trenér Bohemians Pavel Hoftych Trenér Bohemians Pavel HoftychFoto Martin Sekanina

11. Trenéři - impulsivní Nizozemec Henk ten Cate si nebere servítky a s kritikou na své svěřence nešetří, Pavel Hoftych z Bohemians je vedle něho takovým "zajícem", který ve funkci hlavního kouče je pouze tři roky.

Stadion Bohemians 1905, neboli Ďolíček Stadion Bohemians 1905, neboli ĎolíčekFoto Archív

12. Stadion a zázemí - Ďolíček má své kouzlo a atmosféra je tam úžasná, ale přeci jen, pokud se na olympijský stadion v Aténách vměstná přes 70 tisíc hlučných Řeků, to nemluvě o výstavbě nového supermoderního stánku, který by měl být otevřen v roce 2010, tak je podpora z hlediště pro řecký klub neuvěřitelná.

Nový stadion Panathinaikosu Nový stadion PanathinaikosuFoto EPA

13. Vzájemné zápasy se Spartou - Panathinaikos až do úterý nedal Spartě sebemenší šanci uspět, zato klokani v posledních 4 duelech uhráli s vícemistrem ligy pouze jediný bod za remízu 0:0.

 

Jaký tým tedy čeká v pátek od 19h na Spartu?

Úplně jiný! Bez hvězd, s rozpočtem trpaslíka, ale plný bojovníků a skvělých fanoušků. A jak už každý divák nejvyšší soutěže v ČR ví, to že Sparta smetla řeckého obra neznamená pro pražský duel naprosto nic!

Doufejme tedy, že uvidíme stejně napjatý souboj mezi "dvojníkem" Panathinaikosu z vršovického Ďolíčku jako v úterý během kvalifikace Ligy mistrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud