17. srpna 2009 • 10:22

Usain Bolt pádí 44km/h! Za každý došlap má 160 tisíc

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejrychlejší muž planety, jamajský sprinter Usain Bolt (22) dokáže vytáhnout svůj sprint až na neuvěřitelných 44km/h. Při závodě na 100 metrů dosáhne průměrné rychlosti 38km/h a k zisku zlaté medaile mu stačí pouhých 40 kroků!



Famózní! Parádní! Neskutečný! Co více říci k tomu, co se v neděli odehrálo na stadionu v Berlíně při mistrovství světa v atletice.

Fenomenální Usain Bolt posunul hranici, která ještě před pár lety byla považována za nedosažitelnou. Stanovil nový světový rekord v běhu na 100 metrů na těžko uvěřitelných 9,58 sekund!

Kolik kroků potřebuje Usain k vítězství

Jamajský sprinter Usain Bolt finišuje ve světovém rekordu v běhu na 100 metrů. Jamajský sprinter Usain Bolt finišuje ve světovém rekordu v běhu na 100 metrů.Foto ČTK/AP

Nejméně ze všech! Jeho postava není zdaleka taková jako kdysi nejlepších sprinterů Maurice Greena nebo Tysona Gaye. To jsou masy svalstva.

Sprinter Bolt pokořil vlastní světový rekord! »

Bolt je jiný! Vytáhlý čahoun, který má perfektní odraz, na dráze jeho pohyb připomíná hladce plující loď na vodě a jeho pohyby jsou až neuvěřitelně lehké.

V Pekingu mu stačilo k stanovení svěťáku pouhých 41 kroků, přitom jeho soupeři potřebovali o tři více. V Berlíně, kde zaběhl čas dokonce o 11 setin lepší a šokoval tak celý svět, nejspíše udělal ještě o jeden krok méně, tedy pouhých 40!

Kolik si vydělá za jeden sprint, krok či setinu

Usain Bolt a jeho světový rekord.
Usain Bolt a jeho světový rekord.

Rád by se stal prvním atletem, který vydělá na prize money (finančních odměnách za výsledky), startovném a příjmech z reklam deset milionů dolarů (200 milionů korun).

Boltův mejdan: s náručí hamburgerů se dobýval na české atlety »

Nyní vydělává na kontraktech s věhlasnými značkami 1,5 milionu dolarů za rok. Za světový rekord obdrží 100 tisíc dolarů, za zlato 60 tisíc a na prize money 160 tisíc dolarů.

Sečteno podtrženo, Bolt má pracovní dobu 9 vteřin a 58 setin a za tu dobu si přijde při překonání světového rekordu na velmi slušných 320 tisíc dolarů (6,5 milionu korun).

Za jednu SETINU "práce" to dělá téměř 7 tisíc korun a co KROK, to 160 tisíc korun na účet!

V čem běhá nejrychlejší muž světa

Takto vypadá tretra Usaina Bolta v Berlíně Takto vypadá tretra Usaina Bolta v BerlíněFoto Michal Beránek Sport

Bolt nosí svítivě oranžové tretry od Pumy a osobně se podílí na jejich vývoji. Ty tretry, které bortí světové rekordy na tratích 100m a 200m jsou lehké jako "pírko", váží pouhých 149 gramů a jmenují se Yaam.

Jen pro srovnání Tyson Gay má "Trinity" a ty jsou o 81 gramů těžší! Boltovi oranžové "blesky" posyktují především pohodlí, jsou ze syntetické kůže a přitom jsou pevné jako železo. Noha v nich drží jako přilepená. Jsou maximálně prodyšné a podporují chodidlo při tvrdých dopadech.

Nemohl jsem ho chytit ani za cílovou čárou, smál se bronzový Powell

"Bylo to perfektní. Hnali jste mě vy, skvělí diváci a to mě dodalo spoustu energie," řekl bezprostředně po závodě do mikrofonu na stadionu nadšený Bolt.

Bolt: Muž za deset milionů dolarů »

"Nezapomenu na to. Měl jsem skvělý start, dostal jsem se po 20 metrech tam, kam jsem chtěl a pak už to bylo. Věděl jsem, že mě soupeři nedohoní."

"Byl jsem výborně připraven, cítil jsem se skvěle a tušil jsem, že to bude velký závod. Vím, že jsem dobrý běžec, ale že to vyjde. Udělal jsem proto své maximum. Přesto si nemyslím, že jsem v lepší formě než před rokem v Pekingu."

"Nyní musím odpočívat a připravit se na 200m."

VIDEO: Boltův nový světový rekord na 100 metrů



Co na fenomenální běh svého krajana Bolta říkal bývalý rekordman, také Jamajčan Asafa Powell, který byl na MS v Berlíně bronzový za čas 9,85:

"Dokonce ani za cílovou čárou jsem ho nemohl chytit," žertoval výborný sprinter, kterému ale nezbývá než se před výkony Usaina Bolta sklonit.

"Stále to není konec. Chtěl jsem světu dokázat, že světový rekord na OH v Pekingu nebyla pouhá náhoda. Bylo to pro mě ohromně důležité sem přijet a dokázat to. Žádné oslavy zatím neplánuji, vše si užiji až doma," řekl Bolt.

Dá se běžet pod 9,50, říká Bolt »

Někdo možná neví, že Bolt zmeškal dokonce celý měsíc příprav. Poté, co v dubnu nabořil své BMW, musel nějaký čas být bez tréninku. Na výsledný čas to jdnoznačně vliv nemělo, i když Bolt vyhlašuje: "Chci pokořit další hranici - 9,4s, nikdy nevíš, budu makat a kdo ví," říká vysmátý rekordman Bolt.

Posun světového rekordu je nejvýraznější od zavedení elektronického měření v roce 1968, neuvěřitelných 0,11 sekund. Ale nemuselo k němu vůbec dojít, to kdyby už platilo pravidlo "nulového ulití". Bolt totiž v semifinále vystartoval dříve a od příštího roku by pro něj soutěž už v ten moment skončila.

"Neplánoval jsem světový rekord, ale prostě tam ležel, tak jsem ho sebral. Běžel jsem co jsem mohl. I když nějaká ta myšlenka na svěťák tam byla, běžel jsem v Trinidadu a to bylo hodně špatný, přesto jsem to zaběhl za 9.92 a to mi dodalo hodně sebevědomí pro MS v Berlíně," řekl pro Times online.

"Byla tam výborná atmosféra," dodal Bolt. A skvělí diváci (60 tisíc) si zaslouží i něco navíc. Bolt si pro ně připravil nejen vítezný taneček, ale také 20 minutové kolečko, při kterém ho doprovázel bouřlivý potlesk.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud