24. srpna 2009 • 17:02

Deset NEJ, NEJ, NEJ berlínského šampionátu!

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to šampionát, na který se bude dlouho vzpomínat. Největší podíl na tom má samozřejmě fenomenální sprinter Usain Bolt, který pokořil dva světové rekordy. Ale nezapomínejme ani na další kuriózní zážitky. Těch NEJ bylo skutečně mnoho!



NEJzářivější atlet

USAIN BOLT- Byl favoritem, čekalo se od něj zlato, ale že posune světový rekord na 100m a 200m o senzačních 0,11s je něco neuvěřitelného! Navíc přidal i zlato ve štafetě na 4 x 100m a stal se tváří mistrovství světa v Berlíně. Je to věčně veselý "showman", kterého lidé v Berlíně i po celém světě milují.

Usain Bolt Usain BoltFoto čtk

NEJkurioznější snímek

Zlatý německý diskař ROBERT HARTING si po závodě na záda posadil maskota Berlína. Vypadalo to, jakoby dvojice nacvičovala sexuální polohu ze slavné Kámasútry.

Berlíno zistil, aké je to byť hračkou v rukách obra Roberta Hartinga. Berlíno zistil, aké je to byť hračkou v rukách obra Roberta Hartinga.Foto čtk

NEJvětší selhání

Dvojnásobná olympijská šampionka a mistryně světa, která překonala 26 světových rekrodů JELENA ISINBAJEVOVÁ byla tak suverénní favoritkou, že na umístění na pódiu byl vypsán nejnižší možný kurz 1,01. Doplatil na to i český sázkář, který prohrál padesát tisíc kvůli možné výhře 500 korun.

Jenže ruská tyčkařka třikrát neskočila základní výšku a skončila bez medaile. Naposledy se jí to stalo před devíti lety.

Jelena Isinbajevová Jelena IsinbajevováFoto čtk

NEJdiskutovanější téma

Je CASTER SEMENYAOVÁ žena nebo muž? Nikdo by si ji zřejmě ani nevšiml, ale to by se nesměla zlepšit o 7,5 vteřiny za pouhý jeden rok. Je to obrovský skok na trati 800m. Navíc jihoafrická atletka suveréně získala zlatou medaili a v jednu chvíly ohrožovala i "nedostižný" rekord Jarmily Kratochvílové.

Celé věci nepomohl ani trenér: "Rozumíme, že lidé se ptají, protože skutečně vypadá jako chlap." Atletka tak musela podstoupit test pohlaví a o svou medaili ještě může přijít.

Semenya SemenyaFoto ČTK

NEJvětší radost

Dvě desetiletí to STEFFI NERIUSOVÁ nevycházelo. Ale na posledním závodě své kariéry, před domácími diváky se sedmatřicetileté německé oštěpařce splnil sen. Pokusem dlouhým 67,30m přehodila co se dalo a kariéru uzavřela tím nejlepším možným způsobem. "Neuvěřitelné," stěží odpovídala vítězka oštěpu.

Steffi Neriusová se raduje z vítězství Steffi Neriusová se raduje z vítězstvíFoto ČTK/AP

NEJkorpulentnější atletka

SAVANNAH SANITOA zaujala úplně něčím jiným než sportovními výkony. Až si lidé museli říci, nespletla si tato korpulentní žena sektor? "Metráček" z americké Samoy skutečně běhá stovku. Nezáří, ale není poslední. Sanitoa za sebou nechala dvě své sopeřky.

Savannah Sanitoa Savannah SanitoaFoto ČTK/AP

NEJvtipnější výrok

SHAWN CRAWFORD je americký sprinter, který ví, že v této době Bolta není možné porazit. Do cíle finále stovky dorazil jako čtvrtý, ale zažertoval: "Připadal jsem si jako v počítačové hře. Běžel jsem tak daleko za ním. Už jsem jen čekal, kdy se rozsvítí nápis: Game over."

Crawford CrawfordFoto AFP

NEJvětší české zklamání

ROMAN ŠEBRLE po závodě prohlásil: "Moje éra skončila." Od obhájce titulu se čekalo zlato nebo "alespoň" pódium, ale české medailové želízko naprosto vyhořelo. Věk se nedá zastavit a pokud se některé disciplíny vyloženě nepovedou, tak pak je z toho až 11. místo a velké zklamání fanoušků.

Roman Šebrle Roman ŠebrleFoto Michal Beránek SPORT

NEJobdivuhodnější vítězství

STEVEN HOOKER je australský tyčkař, který celou soutěž prošel s natrženým stehenním svalem pravé nohy. V kvalifikaci předvedl jediný skok a ten stačil na postup. Injekce proti bolesti a velká vůle závodníka je důvodem, proč to Australan dokázal. Ve finále vynechal všechny výšky a začal až na 585cm. Skončil na 590 centimetrech a to stačilo na zlato.

Steve Hooker Steve HookerFoto Internet

NEJsmutnější

Byl to nejočekávanější souboj MS v Berlíně. Američan TYSON GAY a jamajská raketa Usain Bolt. Gay zaběhl fantasticky - vylepšil americký národní rekord, přesto se musel sklonit před famózním Jamajčanem. Čas 9,71 by kdykoliv jindy stačil s přehledem na zlato, ale tady ne. „Dal jsem do toho vše. Běžel jsem rychleji než kdykoliv dřív, ale nestačilo to,“ řekl zklamaný sprinter.

Tyson Gay Tyson GayFoto Michal Beránek Sport


Mistrovství světa v atletice 2009 Berlín:
Kompletní zpravodajství čtěte zde »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud