2. června 2011 • 14:41

Urbánek (20) není první. Proč si sáhli na život?

Autor: kre, bko
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek skočil v Prostějově pod vlak tenisový talent Radim Urbánek (20), který od té doby v nemocnici bojuje o život. Jen pár set metrů od místa tragédie si před časem vzal život stejným způsobem plavecký mládežnický reprezentant Ondřej Palatka (†18). Dobrovolnou smrt si před časem zvolil i fotbalista Příbrami Michal Haas (†18) či basketbalový supertalent Milan Ryska (†). Proč? Za osobní tragédií stály nešťastné lásky, přehnaná očekávání okolí, ale zřejmě i hazard.



"Spousta talentů není na vstup mezi dospělé připravena. Měli by spolupracovat s psychologem, který je naučí přijímat porážky na kurtu i mimo něj," okomentoval pro Blesk sebevražedný pokus Radima Urbánka známý sportovní psycholog Jiří Žalský

"Trenéři dovedou být dobří psychologové, ale pokud jde o vrcholový sport, je potřeba speciální hloubková psychologie – naučit toho svěřence pracovat s podvědomím. Nestačí si s ním jen povídat, co se mu líbí a co ne," konstatuje.

Z nedávné doby je tu několik případů, kdy toto všechno – v kombinaci s nějakou silně stresovou situací pro mladého sportovce – selhalo. A byla z toho tragédie největší...

Michal Haas Michal HaasFoto fkpribram.cz
Michal Haas (†18) - 24. října 2008

Byly v tom dluhy z karet, nebo nešťastná láska? To už se nikdo nedoví. "Mám rád poker, holky a spánek," uváděl Michal Haas (†18), dorostenec fotbalové Příbrami, ve své vizitce.

Poté, co se oběsil, se začalo spekulovat o tom, že právě kvůli dluhům z karet. "Povídá se spousta věcí, ale pravdu neznáme ani my. Ovšem nějakým dluhům z karet nevěřím," prohlásila jeho zdrcená maminka.

Milan Ryska (†16) - 8. února 2009915617:medtitle:true:true

Měl našlápnuto vysoko, zřejmě až mezi basketbalové hvězdy NBA. Dokážeš to, slyšel ze všech stran. Jenže on obří očekávání nakonec nezvládl.

Agenti ho uháněli do Španělska, ale on chtěl zůstat ještě doma. Milan Ryska (†16), supertalent českého basketu, si vzal život oběšením.

Ondřej Palatka (†18) - 9. ledna 2011
Ondřej Palatka tragicky zahynul pod koly vlakuFoto Facebook.com

Jen pár stovek metrů od Urbánkova neštěstí skončil svůj život plavec Ondřej Palatka (†18).

Prý nedbal varování své mámy a po kolejích si zkracoval cestu z Vrahovic. Vyšetřování ukázalo, že si pod jedoucí rychlík lehl kvůli rozchodu s dívkou.

Ale nejen v Česku se dějí podobné tragické případy. Před časem otřásla Amerikou sebevražda mladého fotbalisty (†18), který se zabil po požití syntetické marihuany K2.

Obřadní síň prostějovského krematoria byla zcela zaplněna. Uprostřed zarmoucení rodiče.
Obřadní síň prostějovského krematoria byla zcela zaplněna. Uprostřed zarmoucení rodiče.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud