7. prosince 2011 • 12:45

Čerstvý táta Plekanec: Matyáš je můj Stanley Cup!

Autor: Blesk Tomáš Pokorný
Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rodiče zaskočil stejně, jako umí jeho táta, hokejový reprezentant Tomáš Plekanec (29), překvapovat brankáře na ledě. První syn Matyáš přišel na svět znenadání v neděli časně ráno. V Montrealu ho porodila Tomášova manželka Lucie Vondráčková (31). „Všechno proběhlo hladce, Lucka i Matyáš jsou v pořádku. Jsme moc šťastní,“ napsal hrdý taťka Blesku v textové zprávě ještě předtím, než s Lucií museli vstřebat smutnou zvěst o smrti zpěvaččina dědečka Jiřího (†90).



Plekanec prožil hektický víkend. Ještě v sobotu hrál s Montrealem zápas NHL v Los Angeles a gólem pomohl k výhře Canadiens 2:1. „Na porod je ještě čas,“ řekl těsně po utkání reportérovi TV Nova.

To však netušil, jak moc se plete. Sotva se s týmem letadlem vrátil ze západního pobřeží USA domů do Kanady, už s Luckou spěchal do porodnice. A v neděli ve 2:30 hodin ráno byl Matyáš na světě!

„Pocity? Nepopsatelné,“ vylíčil Blesku své bezprostřední dojmy Plekanec. „Mírně to vystihl doktor, který mi poprvé podal Matyáše do náručí a řekl, že to je můj Stanley Cup,“ popsal se smíchem lídr Montrealu, který na triumf v hokejové NHL stále čeká.

Vzhledem k tomu, že se Matyáš narodil ve znamení Střelce, je dost možné, že bude po tátovi hokejový kanonýr. Maminka by se prý nedivila.

Matyáš je "Dar boží"
Jméno Matyáš pochází z hebrejského Mattyth Jáh »Dar boží«, zkráceně Mattyjah. Později se z původního jména odlišila ještě podoba Matthaios, tedy Matouš, v zahraničí se častěji používá ekvivalent Mathias. Svátek má 24. února spolu s Matějem. Slavnými nositeli tohoto jména byli uherský král Matyáš Korvín, císař Matyáš Habsburský nebo sochař a řezbář Matyáš Bernard Braun, jehož sochy zdobí například Karlův most v Praze.

„No vypadá to, že jo, protože co ten tam v tom bříšku dělá, vždycky když začne hokej, to jsou kotrmelce. Takže já bych řekla, že už trénuje,“ řekla s úsměvem zpěvačka pár dní před porodem.

Tomáš teď s manželkou a synkem tráví maximum času. Umožňuje mu to i program Canadiens, kteří do konce příštího týdne hrají pět ze šesti zápasů na domácím ledě.

„Vyšlo to parádně, hned od prvních dnů budeme pěkně pohromadě jako rodina,“ raduje se Plekanec.

Takhle mířili Plekanec s Vondráčkovou na párty po svatbě. Plánuje Plekanec nějakou oslavu i teď?
Takhle mířili Plekanec s Vondráčkovou na párty po svatbě. Plánuje Plekanec nějakou oslavu i teď?

Vstoupit do diskuse
22
Články odjinud


Články odjinud