25. března 2012 • 13:35

Legendární Čáslavská naučila Japonce znát svou legendu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva legendární čeští sportovci Věra Čáslavská a Roman Šebrle se zapojili do programu pomoci japonským dětem z prefektury Iwate, kterou před rokem zasáhlo ničivé zemětřesení a následné vlny tsunami. V Šebrleho pražském sportcentru strávili Japonci sportovní den.



„Myslím, že se to hodně podařilo. Mluvila jsem s vedoucí japonské výpravy a pochvalovala si, že děti dostali možnost volného pohybu,“ hodnotila sedminásobná olympijská vítězka Čáslavská. „Na severu Japonska teď nemají ani volnou tělocvičnu. Všechny totiž byly dány k dispozici pro nouzové bydlení.“

Výprava osmadvaceti školáků a dvou pedagogů přiletěla na týdenní návštěvu na pozvání Česko-japonské společnosti, která náklady hradí z výnosů loňské sbírky na podporu poničenému Japonsku.

Děti z postižených měst Rikuzen-Takata a Ófunato už navštívily Pražský hrad, ZOO nebo divadlo Spejbla a Hurvínka a čeká je například výlet do Panenského Týnce nebo do sklárny Moser v Karlových Varech.

Věra Čáslavská s Romanem Šebrlem a Svojanovským
Věra Čáslavská s Romanem Šebrlem a Svojanovským

Během sportovního dopoledne Japonci soutěžili s českými dětmi v disciplínách Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, kondičního programu, který zorganizoval další olympijský šampion Robert Změlík. Nejlepší dostávali medaile, které vyrobil známý rytec Miloslav Bláha.

„Byla tady ohromně srdečná atmosféra. Jsem moc nadšená a spokojená,“ pochvalovala si Čáslavská, kterou ale zaskočilo, že mladí Japonci většinou neznali slavného japonského gymnastu Jukia Enda, pětinásobného olympijského vítěze a svého velkého kamaráda.

 „Z jedné věci jsem ale smutná, že někteří Japonci nevěděli, kdo je Jukio Endo. Tak se aspoň něco naučili!“ řekla Čáslavská.

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud