26. dubna 2012 • 04:59

Jsem mladá stařena... Vdova po Demitrovi (†36) mu píše básně

Autor: pan, bko
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mladá stařena. Tak se vidí vdova po legendárním slovenském hokejistovi Pavlu Demitrovi (†36) Maria (34). Ta se od zářijové tragédie, při které spolu s celým týmem Jaroslavle zemřel i její manžel, snaží naučit žít bez svého milovaného Paľa. Ze svého smutku se pokusila i vypsat, právě jí vyšla sbírka básní se všeříkajícím názvem Tobě do nebe.



"Když je mi nejhůř, vždy si vzpomenu na Paľa. On by mi za to hrozně vynadal, protože on nepoznal překážky, pro něho nebylo v životě něco, co se prostě nedá. Vím, že by mi teď řekl: Zlato, tohle musíš! Jsi tu pro naše děti a tvoje povinnost je být při nich. To mi moc pomáhá," říká v emotivní zpovědi pro slovenský časopis Šarm Majka Demitrová.

Se smrtí svého muže se snaží vyrovnat malováním či psaním básní, které již také vyšly v knižní podobě pod názvem Tobě do nebe. "Je to moje výpověď, vnitřní dialog mezi mnou a Paľkom," říká pro server pluska.sk, který přinesl jejích veršů.

Ačkoliv je Demitrové teprve čtyřiatřicet, v básni se nazývá "mladou stařenou". "Chci nahlas vykřičet, jak strašně jsem ho milovala. To je moje odpověď, protože už mu nemám co dát," vypráví osudem zkoušená žena.

"Jsem nervózní z toho, že jsem rozepisovala svoje nitro před celým národem, ale jsem ráda, že budou číst moji zpověď," řekl plusce.sk před uvedením Demitry do Síně slávy slovenského hokeje.

Místo posledního odpočinku Pavla Demitry - odpočívá zde i se synem, který zemřel v roce 2005 krátce po porodu
Místo posledního odpočinku Pavla Demitry - odpočívá zde i se synem, který zemřel v roce 2005 krátce po porodu

Majka si dobře pamatuje i na tragický den, kdy se o pádu letadla dověděla. O katastrofě byla informována z telefonu a televizních zpráv v době, kdy s dětmi dělala úkoly. "Další dny jsem prožila jako v mrákotách a jen díky dětem," vzpomíná statečná žena.

"S Paľkom jsme si volali i dvacetkrát denně. Řešili jsme spolu úplně všechno. Nejtěžší je žít bez těchto věcí. Měli jsme být spolu a nikdy nepochopím, proč mi to nebylo dopřáno. A hlavně proč to nebylo dopřáno našim dětem. Dal by jim do života mužský nadhled," přemítá.

"Přišla jsem o nejúžasnějšího chlapa na světě. Z toho, co mi dal, budu žit po zbytek mého života," uzavírá smutnou zpověď pro Šarm Majka Demitrová.

Mladá starena

Srdce puknuté, telo zhasnuté,
myseľ dožíva, duša mi hnije za živa.
Tvár bez vrások, vlasy čierne
dve ženy sa bijú v mojom tele.
Jedna chce žiť, kvôli deťom musí
druhá chce zomrieť, život ju dusí.

Mladá na cintorín chodí
stretáva samých starých ľudí.
Nepatrí tam ani jeden z jej dvoch mužov
nepatri tam ona
jeden bol moc malinký
druhý pevný ako žula.

Malo nás byť päť
zostali jsme traja
osud nás do krvi zbil
a srdcia nám krája.
Krája ich zaživa a strašne to bolí
jednu vec viem na sto percent
nikdy sa to nezahojí.

(Zdroj: www.pluska.sk)

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud