Pavel Novotný
14. ledna 2014 • 21:45

Lékař naštval tenisty: Vedro? Vždyť sedíte každých pět minut!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako na rozpálené plotně. Tak si připadají podle vlastních slov tenisté a tenistky na probíhajícím Australian Open. Teploty přesahující čtyřicet stupňů ve stínu již skolily nejen řadu hráčů, ale i diváků. Názory na panující vedra a jejich nebezpečí se však liší.



Hlavní lékař turnaje Tim Wood vysoké teploty za tak nebezpečné nepovažuje. "V tenise je poměrně hodně přestávek, které pomáhají k tomu, aby se hráči osvěžili, zchladili tělo. Vzhledem k jiným sportům nejde o tak nebezpečnou situaci," soudí doktor.  

"Když to přirovnáte třeba k australskému fotbalu nebo k různým závodům, kde nemáte čas na odpočinek... Tam se teprve mohou dostavit vážné problémy. Vždyť hráči sedí každých pět minut, během přestávek mají vždy dostatek času na to, aby si odpočinuli. Je tady tedy malé riziko, není třeba si dělat starost. Klidně se může hrát," pokračuje.

S jeho názorem však řada hráčů vůbec nesouhlasí. Vyprávět by o tom mohl kanadský tenista Frank Dancevic, který se během zápasu na kurtu kvůli více než čtyřicetistupňovému vedru zhroutil. Po ošetření sice zápas dohrál, ale bez naděje na vítězství.

"Podmínky jsou kruté, nefér pro všechny, pro hráče, fanoušky, pro sport," řekl Dancevic. "Není normální, když máte po setu a půl úpal. Nebojujeme jenom s horkem od slunce, ale také od dvorce. Byl jsem z toho úplně vyšťavený," doplnil.

Roztátá lahev

A není sám. Na těžké podmínky si stěžovala i bývalá světová jednička Caroline Wozniacká. "Položila jsem plastovou láhev na dvorec a ta zespodu trošku roztála, to už je pak pořádné horko," říká Dánka.

Pozadu nezůstávají ani další hráči: "Byla bych ráda, aby se střecha nad dvorcem zatáhla, podmínky by pak byla daleko lepší. Bylo to, jak bych běhala po rozpálené pánvi," říká světová dvojka Viktoria Azarenková.

Frank Dancevic měl během zápasu velké problémyFoto ČTK

Zdravotní problémy trápily i Anastasii Pavljučenkovou, Jaroslavu Švedovovou Jo-Wilfrieda Tsongu, který bojoval s vysušenými chodidly, či Číňanku  Pcheng Šuaj. Ta se na kurtu z totálního vyčerpání dokonce pozvracela.

Vyjádření lékaře Tima Wooda však pořádně naštvalo i legendární Martinu Navrátilovou. „Neví, o čem mluví. Není pochyb o tom, že je příliš velké horko, aby se hrálo," píše na twitteru rodačka z Prahy.

Naopak v klidu zůstal Roger Federer: „Teplo je hodně suché a záleží, odkud pocházíte a jak se s tím dokážete vyrovnat. Proto je to hlavně psychická záležitost. A když se s tím někdo neumí vyrovnat, ať hodí ručník."

Extrémní teploty však netrápily jen hráče. Lékaři museli ošetřovat i kolabující diváky či jednoho ze sběračů. Ani v dalších dnech by to podle předpovědi nemělo být lepší. Teploty by se měly až do pátku pohybovat v rozpětí od 39 až 41 stupňů.

Zápasy může kvůli extrémnímu vedru zastavit jen hlavní rozhodčí turnaje Wayne McKewan, který o případném přerušení utkání rozhoduje na základě teploty a vlhkosti vzduchu.

Nejvyšší teplota, ve které se zápas na Australian Open hrál, tak zůstává na 45,5 stupních z roku 2009.

S děsivým vedrem bojoval i čínský tenista Zhang Ze
S děsivým vedrem bojoval i čínský tenista Zhang Ze

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud