26. ledna 2014 • 12:11

Nadal to NEDAL! V bolestech padl, šampionem je Wawrinka!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarský expres dojel do cíle! Stanislas Wawrinka porazil ve finále Australian Open Rafaela Nadala po setech 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 a získal svůj první grandslamový titul v kariéře. Zápas byl ovlivněný zdravotními problémy Rafaela Nadala, který bojoval s bolestí zad.



Wawrinka cestou za titulem vyřadil mimo jiné ve čtvrtfinále obhájce titulu Novaka Djokoviče ze Srbska a v semifinále Tomáše Berdycha.

Osmadvacetiletý Wawrinka se díky triumfu v Melbourne Parku poprvé v kariéře posune na třetí místo světového žebříčku a bude v něm nejlepším Švýcarem. Jeho krajan a bývalý první hráč světa Roger Federer klesne po semifinálové porážce s Nadalem na osmé místo.

Wawrinka rozehrál své premiérové grandslamové finále báječně. Výborně podával a Nadala přehrával i ve výměnách. Po vyhraném první setu hned brejkl Nadala i ve druhém. Španěl pak za stavu 1:2 ve druhé sadě odešel do šatny na ošetření. Wawrinkovi se nelíbilo, že mu hlavní rozhodčí nechtěl říci proč a stěžoval si. "Podle pravidel mi musíte říci, o co jde, když se zeptám," opakoval Švýcar.

Po návratu se chvilku zdálo, že Nadal zápas ani nedohraje. Měl skoro slzy v očích, schovával hlavu do dlaní a do trička a evidentně se trápil. Wawrinka v tu dobu dominoval a druhý set vyhrál snadno 6:2. Nadal se nechal ještě několikrát ošetřovat na kurtu, fyzioterapeut mu masíroval bedra a léčení chvilkově zabralo.

Pohár je můj! Wawrinka líbá trofej pro vítěze Australian Open
Pohár je můj! Wawrinka líbá trofej pro vítěze Australian Open

Nadal dokázal vybojovat třetí set, ale jeho pohyb nebyl ideální. Wawrinka se ve čtvrtém setu opět zkoncentroval a dovedl zápas k výhře. Proměnil hned první mečbol a možná i s vědomím zranění soupeře se ani příliš neradoval. Až posléze utíkal do lóže poděkovat svému týmu v čele s koučem Magnusem Normanem.

Nadala, který vyhrál Australian Open v roce 2009 a útočil na čtrnáctý grandslamový titul, dokázal Wawrinka porazit až na třináctý pokus. V předchozích dvanácti vzájemných zápasech nezískal ani set.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 33 milionů australských dolarů):

Muži: Dvouhra - finále:

Wawrinka (8-Švýc.) - Nadal (1-Šp.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Smíšená čtyřhra - finále:

Mladenovicová, Nestor (Fr./Kan.) - Mirzaová, Tecau (6-Ind./Rum.) 6:3, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud