Pavel Novotný
23. ledna 2015 • 10:15

Od rána jsem tušil, že bude zle, říkal Federer se slzami v očích

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cítil se skvěle, měl formu a věřil tomu, že na Australian Open může poprvé od Wimbledonu 2012 opět vyhrát grandslamový titul. Místo toho se cesta Rogera Federera zastavila již ve třetím kole na Italu Andreasi Seppim, kterému podlehl po setech 4:6,  6:7, 6:4 a 6:7. Tedy na soupeři, se kterým za deset vzájemných zápasů ztratil jediný set. "Cítím obrovské zklamání," říkal se slzami v očích tenisový šampion.



"Byl to pro mě hrozný den. Chtěl jsem hrát lépe, ale když prohrajete úvodní dva sety, je to špatné. Pak jsem vyhrál třetí, snažil jsem se dostat do utkání, dělal jsem pro to cokoliv, ale nevyšlo to. Ty nejdůležitější míče v utkání pro sebe získal Andreas. Jsem strašně  zklamaný," smutnil sedmnáctinásobný granslamový šampion.

Klíčový moment utkání přišel při samotném mečbolu, kdy Seppi vedl v tiebreaku 6:5, a z těžké pozice zahrál fantastický prohoz.

"Možná kdyby to trefil normálně, tak bych na volej dosáhl, ale takhle to nešlo. Podíval jsem se za sebe a viděl, že míček jde do kurtu, bylo po všem.  Vše jsem v té výměně udělal dobře, ale nestačilo to," vracel se k rozhodujícímu momentu Švýcar.

VIDEO: Rozhodující moment utkání

Porážka světovou dvojku mrzí o to víc, že prohrál s tenistou, s kterým měl dosavadní bilanci 10:0. "Zahrál proti mně asi nejlépe, co si ho pamatuji. Už jsme spolu odehráli několik kvalitních zápasů, věděl jsem, že si dokáže pomoci servisem."

A pokračuje. "Seppi hrál jednoduše, výborně trefoval forhendy i bekhendy, už ráno na tréninku jsem tušil, že to nebude nic lehkého. Trošku jsem doufal, že je to jen můj pocit a nakonec to bude vše v klidu. Někdy to tak bývá, že čekáte těžký zápas a ono je to v pohodě. Dnes se bohužel moje tušení vyplnilo," dodává Federer.

"Viděl jsem Seppiho, jak porazil v druhém kole Chardyho. Věděl jsem, jak je silný, jak dobře hraje. Prostě jsem dnes nedokázal hrát svůj nejlepší tenis, Andreas mi to jednoduše nedovolil," nehledal po zápase výmluvy Federer.

Federer: Nebyl jsem dost agresivní

Veškeré možné zdravotní problémy, které měl ve druhém kole s dalším Italem Bolellim, ale Federer odmítá. "Možná mi na tréninku trošku chyběl rytmus, ale to už tak někdy bývá, že se při rozcvičování necítíte úplně nej a pak zahrajete výborný zápas... A nebo opačně."

Seppi porazil slavného Rogera Federera ve čtyřech setechFoto EPA

Důvody porážky vidí především v neproměněných šancích. "Těžko říct, jestli jsem měl mít lepší servis, forhend nebo bekhend. Možná od každého trochu. A určitě jsem ale nebyl tak agresivní jako normálně, hrál jsem moc pasivně, neproměnil jsem šance, které jsem měl," říká švýcarská jednička.

"Zápas hodně ovlivnil prohraný první set. Chtěl jsem hrát agresivně, aby se hrálo podle mých not. Ale to se mi nepovedlo. Najednou se hrálo to, co potřeboval Andreas a co já nechtěl. Delší výměny vyhovovaly jemu, když jsem potřeboval první servis, nevyšel mi. To se pak nasčítá. Kdybych vyhrál první set, zápas by se vyvíjel úplně jinak," uzavírá rodák z Basileje.

Seppi porazil slavného Rogera Federera ve čtyřech setech
Seppi porazil slavného Rogera Federera ve čtyřech setech

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud