Jonáš Bartoš
29. ledna 2015 • 17:45

Berdych je na dobré cestě. Ale změny jsou čerstvé, hodnotí Kukal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA | Až do semifinále v Melbourne neprohrál jediný set. Překonal fóbii jménem Rafael Nadal. Tomáš Berdych odehrál mimořádně úspěšné Australian Open, na vytoužený vrchol to ale stejně jako loni nestačilo. Zeď jménem Andy Murray byla příliš vysoká, přes tu už český bombarďák do finále nepřelezl. „Když vydrží, jsem přesvědčený, že grandslam může vyhrát,“ hodnotil Berdychovo počínání pro iSport.cz tenisový expert Jan Kukal.



Semifinále Australian Open mezi Tomášem Berdychem a Andy Murraym, to bylo pořádné drama. Hrálo se celkem 206 minut, téměř tři a půl hodiny.  „Byla to skvělá reklama na tenis,“ vyzdvihl úroveň velké řežby Jan Kukal v rozhovoru pro iSport.cz.

Berdych dělal vše, co mohl. Urval dramatickou a vyčerpávající první sadu, do zápasu nakročil skvěle. Jenže v druhém setu ho Murray vyškolil „kanárem,“ poté už šampion Wimbledonu a US Open svého soka do vedení nepustil. Nejlepší český tenista stejně jako loni v Melbourne skončil po čtyřsetové prohře v semifinále.

„Škoda, že Tomáš na začátku druhé sady polevil. Poté, co prohrával 0:3, správně vypustil zbytek setu, to někdy hráči dělají. Jenže nezvládl koncovku tak, aby mohl jít podávat do třetího setu jako první,“ ohlédl se Kukal za jedním z klíčových momentů utkání.

„Byla to chvilka nekoncentrovanosti, až čtvrtý set hrál Tomáš tak, jak měl. Murrayho pohyb byl masochistický, je to ohromně pracovitý hráč, dokáže měnit rytmus. Tomášovi pak nevycházel bekhend po lajně. V prvním setu šel sedmnáctkrát na síť, poté už se nedostal ani k desítce, málo útočil. Dá se říct, že Murrayho vítězství bylo zasloužené,“ uznal někdejší daviscupový kapitán.

Tomáš Berdych uklouzl po jednom z úderů proti Andymu Murraymu
Tomáš Berdych uklouzl po jednom z úderů proti Andymu Murraymu

Ke své hře se měl vrátit dřív

Berdych před sezonou změnil realizační tým, jako nového kouče angažoval mladíka Vallverdua, který pracoval právě s Murraym a učil se od Ivana Lendla . „Je na velmi dobré cestě, vylepšil svou hru. Škoda, že to nepotvrdil hned na prvním velkém turnaji, ale změny jsou příliš čerstvé,“ řekl Kukal.

„Je úžasné, že v Austrálii obhájil semifinále. Momentálně u něj asi převažuje zklamání, ale zahrál obdivuhodný turnaj. Věděl o Wawrinkovi i Čiličovi (hráči, co vyhráli grandslam v minulém roce), udělal pro úspěch všechno. Bohužel ho zastihl Murray v nejlepší formě. Ten krůček se mu jednou povede,“ zůstal optimistický bývalý daviscupový kapitán.

Český tenista potvrdil příslušnost k absolutní elitě. Co mu ještě k vysněnému vrcholu chybí? Především vytrvat ve svém tenisu založeném na fungujícím prvním servisu, dělovém forhendu a agresivitě. „Na skvělé obranáře, kterými jsou Nadal, Murray i Djokovič , potřebuje lehčí body, nemůže hrát jejich hru. Je ovlivněný generací, se kterou hraje. Ke své hře mohl sáhnout dřív, ale snad mu to vydrží,“ zamyslel se Kukal.

Berdych v září oslaví třicet let, v nohách má přes 700 zápasů na okruhu. Nedojde ke ztrátě motivace, chuti podstupovat ohromnou tréninkovou dřinu? Kukal si myslí, že vyšší sportovní věk, kdy tenisté už minimálně získávají největší trofeje, není překážkou. Naopak. „Tomáš je neopotřebovaný, má nejlepší základní techniku na okruhu. Přidal v tréninku, když vydrží, jsem přesvědčený, že to může dokázat,“ prohlásil Kukal.

„Tomáš zlepšil pohyb, stále na sobě pracuje. Je to pekelná dřina. Ale hraje suverénně s tenisty pod sebou. Jeho soupeře spočítáte na prstech jedné ruky, ti jsou mimořádní. Tom je bojovník, nesmí nic vypouštět. Je třeba vytrvat,“ uzavřel.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud