19. ledna 2016 • 10:05

Šok v Melbourne: končí Venus, srazila ji „australská“ Britka

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na pondělní šok v podání české levačky Kristýny Plíškové (vyřadila domácí Sam Stosurovou) navázala v druhý hrací den tenisového Australian Open britská naděje Johanna Kontaová. Jedna z nejrychleji stoupajících hráček na okruhu WTA nemilosrdně poslala domů americkou veteránku Venus Williamsovou, porazit ji 6:4 a 6:2 jí trvalo něco málo přes hodinu a čtvrt.



Hlavní soutěž australského grandslamu britská jednička Johanna Kontaová dosud nikdy nehrála, to však neznamená, že by se v Melbourne Parku měla cítit jakkoliv cize.

V Austrálii se svými rodiči, emigranty z Maďarska, jako dítě vyrůstala, hrávala v jejích barvách turnaje. „Zvykla jsem si na ten obří žár, na podmínky. Na to, jak se vám kurt rozpouští pod nohama,“ reflektovala s povděkem. Až jako třináctiletá se klikou přes Španělsko přestěhovala za tenisem do Velké Británie.

V 1. kole prvního letošního grandslamu její pohodu odnesla Venus Williamsová, přijíždějící do Melbourne pošestnácté v kariéře jako hráčka elitní desítky žebříčku. Obdivuhodně houževnatá 35letá Američanka tentokrát neměla proti Kontaové šanci.

Americká tenistka nestačila na KontaovouFoto Reuters
„Kontaová ji totálně válcuje,“ řekl během zápas bývalý tenista Patrick McEnroe ve vysílání ESPN. „Venus se nedaří naprosto nic,“ doplnila ho někdejší tenistka Mary Joe Fernandezová.

Poražená bývalá světová jednička se o svoje dojmy nepodělila, nedorazila na povinnou tiskovou konferenci. Čeká ji za to nejspíš pokuta, podobně jako na loňském French Open, kde se taky loučila v prvním kole. Tehdy za odmítnutí tiskové konference zaplatila 3000 dolarů.

Kontaová pro ni rozhodně nebyla neznámou tváří. Vloni tuhle někdejší talentovanou plavkyni a běžkyni na 800 metrů umořila až ve třech setech, 7:5 ve třetím, navíc Kontaová v kariéře už dokázala zdolat taková jména jako Simone Halepová, Victoria Azarenková nebo Andrea Petkovičová.

Ne náhodou byla vloni jednou z kandidátek na poctu pro hráčku s nejvýraznějším zlepšením na okruhu WTA. Ze 150. místa na žebříčku poskočila na aktuální pozici číslo 47.

„Venus nemůžete podceňovat, ani kdyby tady hrála na jedné noze. Je to neuvěřitelná hráčka. Respektuji, co dokázala,“ prohlásila Kontaová. S úsměvem přiznala, že když los Australian Open viděla, přála si, aby zápas trval aspoň hodinu.

Tak se nakonec i stalo, hrálo se 79 minut. Ovšem s šokujícím koncem. Williamsové úplně odešlo podání, ztratila ho pětkrát, vyhrané body za prvním servisem vytáhla na pouhých 52 procent. Kontaová ji soustavným tlakem od základní čáry zdeptala.

„Sedím tady a říkám si, wow…“ hlesla 24letá Britka v úžasu. „Nemám slov.“

Venus Willimsová se nemohla opřít o svoji tradiční zbraň
Venus Willimsová se nemohla opřít o svoji tradiční zbraň

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud