Pavel Novotný
25. ledna 2016 • 15:05

Berdychovy slavné triumfy? Federera zdolal i jako 113. hráč světa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí na Australian Open, posedmé na grandslamu, po dvaadvacáté celkově se Tomáš Berdych utká s tenisovou legendou Rogerem Federerem. Zatímco švýcarského fenoména v kariéře už šestkrát zdolal, na rozpálených australských kurtech se mu to ještě nikdy nepovedlo. Teď bude mít čtvrtou možnost. Utkání začne cca ve 4:30 SEČ.



„Postoupit přes Federera do čtvrtfinále? Musím vytáhnout všechno, co umím. Jinak těžko říci něco nového. Je to Roger a velká výzva, ale věřím si." říkal před klíčovým zápasem Berdych. Na velkých turnajích se mu podobné věty povedlo převést do praxe do této doby třikrát.

US Open 2012 (čtvrtfinále)

Ve Wimbledonu získal svůj sedmnáctý grandslamový titul, o pár týdnů později se Roger Federer chystal zaútočit na osmnáctý. Nesměl by však ve čtvrtfinále narazit na Berdycha.

Česká jednička zaskočila Švýcara agresivní hrou, na kterou neměl pětinásobný vítěz Flashing Meadows odpověď. Po setech 7:6, 6:4, 3:6 a 6:3 postoupil do semifinále Berdych.

„Nemohlo to dopadnout lépe, porazit Rogera je naprosto skvělé. Užívám si to a doufám, že ještě není konec,“ okmentoval své překvapivé vítězství," rodák z Valašského Meziříčí.

O kolo později však nestačil na Andy Murrayho, který nakonec celý turnaj vyhrál, když ve finále zdolal v pětisetové bitvě Novaka Djokoviče a připsal si svůj první grandslamový titul.

VIDEO: Berdych si s Federerem poradil i na US Open v roce 2012

Wimbledon 2010 (čtvrtfinále)

Nejslavnější výhra nad sedminásobným wimbledonským šampionem přišla v jedné z nejlepších Berdychových sezon v roce 2010, kdy tehdy šestnáctinásobného grandslamového vítěze vystřílel precizní hrou z kurtu po setech 6:4, 3:6, 6:1 a 6:4.

"Důležité bylo, že jsem hrál svou hru a používal své zbraně. Pak už tolik nezáleží na tom, co soupeř předvádí. A to také na kurtu vyšlo skoro bez problémů od prvního do posledního balonu," prohlásil šťastný Berdych, který se dostal do semifinále Wimbledonu poprvé v životě.

Po utkání se mezi oběma borci rozpoutala slovní přestřelka. "Nebyl jsem zcela zdravý, mám problémy se zády a nohou. Když to dáte dohromady, těžko se koncentrujete na zápas," reagoval na nečekanou porážku Federer.

"Pokud vím, Roger nikdy k zápasu nenastupuje, pokud není zcela v pořádku. Přijde mi, že jen hledá výmluvy," reagoval na Federerovo vyjádření Berdych. 

Spanilé tažení české hvězdy a snahu i zisk prvního grandslamového titulu v životě zastavil až ve finále Rafael Nadal.

VIDEO: Slavné Berdychovo vítězství ve Wimbledonu

Atény 2004 (Olympijské hry, osmifinále)

Jednalo se o vůbec první vzájemné střetnutí obou tenistů. V souboji devatenáctiletého Čecha s třiadvacetiletým Federerem, který už v té době byl světovou jedničkou, se mělo jednat o jednoznačnou záležitost.

Zatímco Čechovi patřila až 113. příčka světa a kromě velkého příslibu a talentu toho v repertoáru moc neměl, Federer již v té době vládl světovému tenisu.  Na svém kontě měl již tři grandslamové tituly a chystal se ukořistit i zlatou medaili z olympijských her.

Mladíček z Valašského Meziříčí mu však veškeré naděje vzal a po setech 4:6, 7:5 a 7:5 slavil šokující postup do čtvrtfinále.

"Zatím je to to nejlepší, co jsem v tenise zažil, takže určitě vzpomínat budu. Vždyť úspěchů ve své sbírce nemám zase tolik. Doufám ale, že se v budoucnu dostaví ještě lepší výsledky," okomentoval turnaj tehdy 113. hráč světa Berdych, který skončil ve čtvrtfinále na Američanu Dentovi.

VIDEO: První vzájemný zápas Berdycha s Federerem

Vzájemné zápasy Berdycha s Federerem
ROK TURNAJ VÍTĚZ (fáze)  
2015 Turnaj mistrů Roger Federer (skupina)  
2015 Řím Roger Federer (čtvrtfinále)  
2015 Indian Wells Roger Federer (čtvrtfinále)  
2014 Dubaj Roger Federer (finále)  
2013 Dubaj Tomáš Berdych (semifinále)  
2012 US Open Tomáš Berdych (čtvrtfinále)  
2012 Madrid Roger Federer (finále)  
2011 Paříž Roger Federer (semifinále)  
2011 Cincinnati Tomáš Berdych (čtvrtfinále)  
2010 Canada Roger Federer (čtvrtfinále)  
2010 Wimbledon Tomáš Berdych (čtvrtfinále)  
2010 Miami Tomáš Berdych (osmifinále)  
2009 Australian Open Roger Federer (osmifinále)  
2008 Peking (OH) Roger Federer (osmifinále)  
2008 Australian Open Roger Federer (osmifinále)  
2007 Davis Cup Roger Federer  
2006 Wimbledon Roger Federer (osmifinále)  
2006 Halle Roger Federer (finále)  
2006 Roland Garros Roger Federer (osmifinále)  
2005 Hamburk Roger Federer (2. kolo)  
2004 Atény (OH) Tomáš Berdych (osmifinále)  

Je to tam! Tomáš Berdych porazil Španěla Roberta Bautistu po boji 4:6, 6:4, 6:3, 1:6 a 6:3
Je to tam! Tomáš Berdych porazil Španěla Roberta Bautistu po boji 4:6, 6:4, 6:3, 1:6 a 6:3

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud