27. ledna 2016 • 10:27

Britská senzace na Australian Open: Kontaová mění historii

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Narodila se v Austrálii maďarským rodičům, čtyřiadvacetiletá tenistka Johanna Kontaová ale teď dělá radost Velké Británii. Po vítězství nad Číňankou Čang Šuaj se stala první britskou semifinalistkou grandslamového turnaje od roku 1983.



Před třiatřiceti lety na US Open postoupila do semifinále Jo Durieová. Od té doby poprvé uspěla až Kontaová teď v Austrálii, ve svém čtvrtfinálovém zápase porazila Čang Šuaj 6:4, 6:1.

„Chtěla jsem jen hrát na co nejlepší úrovni a užívat si zábavy,“ radovala se Kontaová. „Jsem si jistá, že se rodiče doma dívali a doufám, že se teď trochu prospí,“ dodala s úsměvem.

Kontaová se narodila maďarským rodičům v australské Sydney, ale ve čtrnácti letech přesídlila do Velké Británie a v roce 2012 přijala i britské občanství. Jejím největším úspěchem zatím bylo loňské osmifinále na US Open, kde ve dvou setech prohrála s Petrou Kvitovou.

Johanna Kontaová slaví životní úspěch
Johanna Kontaová slaví životní úspěch

V Austrálii Kontaová mění historii britského tenisu. V Open éře světového tenisu od roku 1968 se do semifinále v Austrálii dostala jen Virginia Wadeová, která v roce 1972 turnaj vyhrála, a Sue Barkerová, která v letech 1975 a 1977 skončila v semifinále.

O postup do semifinále musela Kontaová navzdory skóre tvrdě bojovat.

„Neudělala mi to snadné,“ prohlásila ke své čínské soupeřce. „Pokaždé, když jsem se dostala do vedení, pořád tam byla. Dnes nejsem moc hrdá na svou bilanci na síti, ale bojovala jsem o každý míč.“

Kontaové se navíc otvírají i finálové brány, protože favorizovaná Běloruska Azaraneková překvapivě vypadla s Němkou Angelique Kerberovou. Kontaová proti ní nastoupí poprvé.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud