Pavel Novotný
31. ledna 2016 • 04:58

Srbský přízrak i finálové kolapsy. Získá Murray konečně titul?

Vstoupit do diskuse
0
  • Andy Murray má přes sebou velkou výzvuAndy Murray má přes sebou velkou výzvuFOTO: Reuters

    ONLINE OD 9:30 | Senzační úspěch, nebo neuvěřitelná smůla? U Andyho Murrayho a jeho vystoupení na Australian Open si můžete vybrat. Skotský tenista si na prvním grandslamovém turnaji roku zahrál čtyřikrát finále, ani jednou se zde však z titulu neradoval. A ani popáté to nebude žádný med, na rodáka z Glasgow totiž čeká Novak Djokovič.

    S tenistou, který si na okruhu hraje bez nadsázky vlastní ligu a jeho porážky se dají zařadit do kategorie "ohrožených druhů", to nebude mít světová dvojka Andy Murray vůbec jednoduché. Důkaz? Srbská jednička vyhrála loňský rok 82 z 88 zápasů, letos z jedenácti neztratila ještě ani jeden.

    Oba osmadvacetiletí tenisté se na okruhu utkali už třicetkrát, jen devětkrát se radoval loňský daviscupový vítěz. Na Australian Open změřili své síly čtyřikrát, z toho třikrát ve finále. Pokaždé nakonec slavil Srb. O jednu šanci na titul připravil dvojnásobného grandslamového vítěze Roger Federer v roce 2010.

    Ale Djokovič , který v semifinále vyřídil právě Federera, žádný jednoduchý zápas nečeká. "Budou to vyčerpávající dlouhé výměny. Moc dobře se známe, máme podobný styl hry, takže je jasné, že je to o tom, kdo toho druhého přehraje odzadu."

    A Murray? "Mám šanci, když budu hrát nejlépe, jak umím, a musím to vydržet co nejdéle, abych měl nárok. Toho jsem si vědom. Moc lidí nevěří, že vyhraju, ale já musím věřit, že dokážu svůj plán naplnit," říká bývalý svěřenec Ivana Lendla.

    Podívejte se na všechna utkání Murrayho s Djokovičem na Australian Open a jeho finálové zápasy.

  • Andy Murray - Roger Federer (finále, 2010)

    Poprvé si Andy Murray zahrál finále Australian Open v roce 2010 a byla to od tehdy dvaadvacetiletého tenisty výborná jízda. O první set přišel až v semifinále s Marinem Čiličem, cestou vyřadil mimo jiné Kevina Andersona, tehdy až 148. hráče světa, Johna Isnera či Rafaela Nadala. Ve finále se už ale jasně projevila zkušenost Rogera Federera, který svého soupeře porazil 6:3, 6:4 a 7:6 a získal svůj šestnáctý grandslamový titul.

    Roger Federer během semifinále Australian OpenFoto EPA

  • Andy Murray - Novak Djokovič (finále, 2011)

    První finálové střetnutí s Djokovičem přišlo o rok později, kdy se Andy Murray znovu probil do závěrečného utkání. Tentokrát měl cestu poněkud jednodušší, z hráčů nejužší světové špičky si musel poradit jen s Davidem Ferrerem, kterého porazil v semifinále. Proti Djokovičovi však už byl bez šance, prohrál po setech 4:6, 2:6, 3:6.

    Andy Murray se rozčiluje po jednom z nepovedených úderůFoto Reuters

  • Andy Murray - Novak Djokovič (semifinále, 2012)

    O rok později potkal své prokletí znovu. Tentokrát už v semifinále. A byla to bitva se vším všudy. Na Australian Open spolu oba borci odehráli souboj, který vešel do historie turnaje. Rodák z Bělehradu nakonec vyhrál po nekonečné pětisetové bitvě 3:6, 6:3, 7:6, 1:6, 5:7.

    Radost Novaka Djokoviče po postupu do fináleFoto Reuters

  • Andy Murray - Novak Djokovič (finále, 2013)

    Potřetí v řadě, podruhé ve finále narazil na Djokoviče v roce 2013 a ani tady neuspěl. Světové jedničce podlehl po setech 7:6, 6:7, 3:6, 2:6. Nic mu nepomohlo ani sebevědomí po vítězné semifinálové pětisetové bitvě s Rogerem Federerem.

    Novak Djokovič je pro Murrayho těžkou překážkouFoto Reuters

  • Andy Murray - Novak Djokovič (finále, 2015)

    A jak to bylo před rokem? Nejdříve rozesmutnil domácí fanoušky ve čtvrtfinále vyřazením skvěle hrajícího Kyrgiose, o kolo dál podobným způsobem zklamal české příznivce, když poslal ze hry Tomáše Berdycha . V boji o titul ovšem znovu narazil na svůj přízrak v podobě Novaka Djokoviče. Výsledek? Nezastavitelná srbská mašina vyhrála 6:7, 6:7, 6:3, 6:0 a získala svůj jedenáctý grandslamový titul. Ten samý rok "zaváhal" Djokovič na turnajích "velké čtyřky" jen jednou, když ve finále French Open nestačil na Wawrinku.

    Světová dvojka nemá na Djokoviče příliš dobré vzpomínkyFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud