Jan Jaroch
20. ledna 2017 • 09:43

Djokovičův pád. Je pohublý, vyčpělý a ztrácí se ve světě mimo tenis

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MELBOURNE | Ještě v červnu měl Novak Djokovič v držení tituly ze všech čtyř grandslamů. Dnes mu zbývá už jen jediný. Z Australian Open, kde šel za rekordním sedmým triumfem, ho vyřadil tenista z druhé stovky žebříčku! A to už ve 2. kole, což značí Srbův nejčasnější grandslamový odchod od roku 2008. Ufff. Nadchází čas mluvit o krizi a ztrátě aury.



„V tenise to tak chodí, že jeden hráč porazí druhého,“ pravila úsečně světová dvojka. „Denis zahrál nad své možnosti, výhru si zasloužil,“ dodal devětadvacetiletý Srb na adresu uzbeckého přemožitele (7:6 (8), 5:7, 2:6, 7:6 (5), 6:4).

Třicetiletý Denis Istomin, chlapík hrající v brýlích se svítivě zelenými obroučkami, jež ladí s jeho čelenkou, je naprosto senzačním hrdinou. V Melbourne hraje 117. borec žebříčku díky volné kartě, již si vybojoval při turnaji, který Australian Open pořádá pro hráče z Asie. Sice již deset let žije v Moskvě, ale když má ten uzbecký pas...

„Dobrá práce, mami,“ děkoval pak Istomin na kurtu mamince Klaudii, která je již léta jeho trenérkou. Ještě předtím se však Djokovičovi omluvil. „Promiň, Nole, ale hrál jsem fakt skvěle,“ pravil po životním zápase.

Zarážející je, že to Djokovič dopustil. Vždyť tenhle nezdolný obranář vyhrál pět z posledních šesti melbournských ročníků, tentokrát se ale ani nedokázal na kurtu vyhecovat. Chyběla mu intenzita, působil jako vyhořelý.

Už není tak zaťatý

Už před turnajem se hovořilo o jeho váze. I na své poměry je extrémně pohublý, stále hovoří o pozitivních a negativních energiích a spekuluje se, že se ztrácí ve svém spirituálním světě.

Po rozchodu s Borisem Beckerem má jediného kouče v Marianu Vajdovi, a ten po utkání roztrpčeně odmítl žádost o rozhovor. „Nejsem zvyklý prohrávat ve druhém kole Australian Open. Tyhle kurty ke mně byly tak štědré, je to obrovské zklamání. Teď se chci hlavně vrátit domů a strávit nějaký čas s rodinou,“ odmítl spekulovat, jaký bude jeho další program.

Za sebou má složitých sedm měsíců. Alespoň na své standardy. Ve Wimbledonu vypadl ve 3. kole, pak ztratil finále US Open, přišel o první místo žebříčku a nyní se dostal jen mezi 64 nejlepších v Melbourne.

„Tohle není ten samý Djokovič, kterého jsme viděli loni v Austrálii, když byl na vrcholu kariéry. Evidentně už není tak zaťatý. Obětoval tomu tolik, aby držel všechny čtyři grandslamy naráz, až se vyčerpal,“ pravila australská legenda Pat Cash.

Srbův pád znamená, že Andy Murray nemůže v dohledné době přijít o post světové jedničky a naopak se stává největším favoritem turnaje, v jehož finále už pětkrát ztroskotal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud