Jan Jaroch
14. ledna 2018 • 04:40

To by byl příběh! Ať Kvitová vyhraje Australian Open, přeje si Navrátilová

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok 2018 by měl být prvním, kdy se protnou kariéry Karolíny Plíškové s Petrou Kvitovou coby tenistek, jež mají reálnou šanci útočit na grandslamový titul. Premiérový díl jménem Australian Open startuje již dnes v noci a obě česká esa jsou brána mezi nejužší skupinu favoritek. A mohou se spolu utkat v celočeském čtvrtfinále.



Obě mají Australian Open v oblibě. A nejen proto, že areál Melbourne Parku leží z centra jen 10 minut lehkou chůzí či pár stanic tramvají.

Karolína Plíšková vyhrála na Laverově stadionu roku 2010 juniorku a poprvé na sebe významně strhla pozornost. Petra Kvitová si o dva roky později proklestila cestu až do semifinále dámského turnaje a jen pár míčů v náramné bitvě proti Marii Šarapovové ji dělilo od titulového boje. Tehdy se ocitla nejblíže jinému grandslamovému titulu než tomu, o který se hraje ve Wimbledonu. I pohár Daphne Akhurstové by jí slušel.

„Mám pro Petru slabost. Mým největším přáním do sezony 2018 proto je, aby zase vyhrála grandslam. Může se mi splnit už za dva týdny. Při absenci Sereny jsem přesvědčena, že je naprosto reálné, aby Kvitová na Australian Open zvítězila,“ píše v blogu na stránce WTA Martina Navrátilová. „Páni, to by byl příběh!“

Helena Suková a Petra Kvitová přišly vzdát hold památce Jany Novotné
Video se připravuje ...

Před dvanácti měsíci měla Kvitová krátce po operaci pořezané levačky, v truchlivé české zimě přijímala povzbudivé zprávy z druhého konce světa, australského léta. Kdyby jí někdo řekl, že za rok se vrátí v kůži jedné z favoritek, asi by v tu chvíli nevěřila. O to je nyní motivovanější, zaťatější do tenisu.

„Australian Open je po Wimbledonu mým druhým nejoblíbenějším turnajem, možná je to dokonce nastejno. Miluji tohle místo, zdejší lidi, ráda tu hraji. Stejně jako ve Wimbledonu má turnaj své kouzlo,“ líčí sedmadvacetiletá Češka, jíž se od zmíněného semifinále 2012 na modravých melbournských kurtech moc nevedlo. Nedokázala postoupit dál než do 3. kola a i tenhle úkol pro ni bude letos velká výzva. Vždyť by se v něm měla střetnout se světovou jedničkou Simonou Halepovou. Taková je cena za sesun v žebříčku na 29. místo.

Dokonalý povrch pro Kvitovou

Loňský ročník, jenž vrcholil finálovým střetnutím sester Williamsových a bojem Federera s Nadalem , mohl být tak pozoruhodný i díky tomu, že pořadatelé namalovali kurty rychlejším nátěrem. A to může být pro Kvitovou nesmírně pozitivní objev. „Její útočný tenis jí přinesl dva Wimbledony a australský povrch Plexicushion je teď bleskově rychlý, ještě rychlejší než tráva. Tudíž je pro Petru dokonalý,“ tvrdí Navrátilová, jež naopak varuje před tradičními australskými pařáky, v nichž astmatička Kvitová strádá.

Při absenci Sereny Williamsové je za největší aspirantku na titul považovaná Simona Halepová. Světová jednička z Rumunska však není příliš přesvědčivým tipem. „Může vyhrát tak 20 tenistek,“ myslí si Chris Evertová. O slovo se po strašidelné sezoně 2017 zase vehementně hlásí skvěle hrající Němka Angelique Kerberová, je tu Garbiňe Muguruzaová, Caroline Wozniacká, Elina Svitolinová a také Karolína Plíšková.

Vše o tenisovém Australian Open najdete ZDE »

Plíšková o přípravě: Makala jsem hlavně na kondici, hodně jsem naběhala
Video se připravuje ...

I ona patří do šestice hráček, jež mohou odlétat z Melbourne jako nové světové jedničky. Současná šestá žena pořadí WTA potřebuje vyhrát titul a spoléhat na sled dalších příznivých výsledků.

Pod novým koučem Tomášem Krupou v Melbourne dodělávala poslední část přípravy. Do sezony se rozehřála semifinálovou účastí v Brisbane a ráda by minimálně navázala na loňský rok. Tehdy na Australian Open došla mezi osm nejlepších. Letos se na téhle cestě může potkat hned se třemi krajankami – ve 3. kole s Lucií Šafářovou , v osmifinále s Barborou Strýcovou a ve čtvrtfinále s Petrou Kvitovou.

Kdo by si vzájemný mač elitních českých hvězd nepřál?

V nedělním deníku Sport najdete speciální přílohu k Australian Open - v ní najdete kompletní pavouky dvouhry i příběhy prvního grandslamu roku!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud