Pavel Novotný
20. ledna 2018 • 19:15

Rozjetý Berdych si vychutnal potlesk: Vyhrát na Australian Open? Proč ne!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři sety, dvě hodiny, osmnáct minut a bylo po všem. Český tenista Tomáš Berdych si ve 3. kole Australian Open naprosto hladce poradil se světovou desítkou Juanem Martinem del Potrem (6:3, 6:3, 6:2) a zajistil si už svoji desátou účast v osmifinále v Melbourne. Dál tak může snít svůj sen o prvním grandslamovém titulu. "Vyhrát celý turnaj? Proč ne, ale musím to brát postupně," říkala po utkání česká jednička.



Před zápasem s o tři roky mladším tenistou rozhodně nebyl Tomáš Berdych favoritem. V žebříčku mu patří dvacátá příčka, což je jeho nejnižší umístění za posledních osm let. A ani negativní bilance s grandslamovým šampionem US Open z roku 2009 nemluvila zrovna v jeho prospěch. Z osmi vzájemných zápasů vyhrál nad Del Potrem jen tři, z toho ani jeden na tři vítězné sety.

Tomáš Berdych smetl hladce ve třech setech Juana-Martina Del Potra a zahraje si osmifinále Australin OpenFoto Profimedia.cz

Od začátku utkání však na kurtu dominoval český tenista. I když o úvodní náskok 2:0 v prvním setu ještě přišel, v dalším proběhu zápasu nedal svému soupeři šanci. "Byl jsem na utkání dobře připravený, cítil jsem se výborně, držel jsem se svého plánu, s kterým jsem do zápasu šel a jsem šťastný, že tady teď můžu stát jako vítěz," říkal těsně po zápase Berdych.

Obrovský aplaus si u fanoušků vysloužil i poté, kdy ocenil svého soupeře Del  Potra. "Juan je skvělý hráč a jsem moc rád, že je zpátky na kurtu. Měl během své kariéry hodně zranění, tenisu moc chyběl a je super, že zase může hrát tenis. Je to obrovský bojovník. O to více si cením, že jsem ho dokázal porazit," složil Berdych hold jednomu z nejpopulárnějších tenistů na okruhu.

Fognini? Těším se na něj, můžu postoupit

V boji o čtvrtfinále na českou jedničku čeká italský tenista Fabio Fognini, dvacátý pátý hráč světa, s kterým má Berdych vyrovnanou bilanci 2:2. "Myslím, že jsme spolu moc utkání nesehráli a už je to nějaká doba, kdy jsme proti sobě hráli naposledy. V každém případě se na utkání těším," pokračoval dvaatřicetiletý tenista.

Tomáš Berdych odehrál ve 3. kole Australian Open skvělé utkání, když postoupil přes Argentince Del PotraFoto ČTK

Dvojnásobný daviscupový vítěz však zdaleka na turnaji končit nehodlá. "Je skvělé, že jsem tady už podesáté v osmifinále. Jsou zde výborní tenisté, ale já chci předvést ten nejlepší tenis, co umím a dostat se ještě dál. A vyhrát celý turnaj? Proč ne. Ale musím to brát krok za krokem. Udělám pro to maximum, je ale třeba být pokorný," reagoval s úsměvem na otázku moderátora šťastný tenista.

Berdych se Fogninim naposledy potkal na turnaji v Římě v roce 2015, kde vyhrál český tenista po dramatickém proběhu 6:3, 3:6 a 7:6.

A svého přemožitele ocenil i Del Potro. „Jednoduše byl dnes lepší než já. Do míčů pálil tvrdě, velmi dobře servíroval a hrál chytře. Zasloužil si zvítězit, já se nemůžu vymlouvat," poklonil se českému tenistovi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud