22. ledna 2018 • 15:35

Plíšková udolala Strýcovou, postoupil také Berdych. Djokovič dohrál

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes dvě a půl hodiny spolu bojovaly české tenistky Karolína Plíšková a Barbora Strýcová v osmifinále Australian Open. Duel, který v Melbourne skončil až po půl druhé ráno tamního času, nakonec zvládla lépe Karolína Plíšková a po výhře 6:7 (5), 6:3 a 6:2 postoupila do čtvrtfinále, v němž narazí na světovou jedničku Simone Halepovou. O postup do semifinále se porve i Tomáš Berdych, jehož zatím jednoznačnou jízdu nezastavil ani Ital Fabio Fognini, kterého přehrál lehce 6:1, 6:4 a 6:4. Devatenáctý nasazený se ve čtvrtfinále utká se švýcarskou legendou Rogerem Federerem. V Melbourne se ale odehrála i dvě obří překvapení - vypadli totiž pátý nasazený Dominic Thiem i šestinásobný šampion Novak Djokovič, kterého vyřadila jihokorejská senzace Čong Hjon.



Zápas Plíškové se Strýcovou, které si před sezonou vyměnily trenéry, měl vyrovnaný první set a šťastnější Strýcovou ve zkrácené hře. Ve druhém setu šla Plíšková do vedení 4:1. Strýcová snížila na 4:3 a měla brejkbol na 4:4, ale neuspěla a favorizovaná Plíšková na kurtu Areny Roda Lavera srovnala stav setů.

Po skoro dvou hodinách hry a téměř v jednu v noci australského času začínala rozhodující sada. Strýcová získala brejk na 1:0, ale zbytku zápasu dominovala Plíšková. Přidala na razanci a využila slabšího druhého podání Strýcové. Získala zbylých šest her ze sedmi a po autu Strýcové využila třetí mečbol.

Karolína Plíšková zdolala v osmifinále Australian Open Barboru Strýcovou ve třech setech
Karolína Plíšková zdolala v osmifinále Australian Open Barboru Strýcovou ve třech setech

"První set byl hodně vyrovnaný a vzal mi hodně energie. Nehrála jsem svůj tenis a musela se zlepšit a hrát důrazněji, což se mi od druhého dařilo. Soustředila jsem se na svůj servis a získala na úvod druhé sady pár rychlých brejků, což mi pomohlo. Myslím, že druhý a třetí set už jsem hrála fajn," řekla Plíšková na kurtu.

Svěřenkyně Tomáše Krupy Plíšková zvládla v Melbourne už druhý český souboj za sebou. Ve třetím kole vyřadila Lucii Šafářovou.

S Halepovou bude hrát ve středu a pokusí se vylepšit zápornou bilanci 1:5. Naposledy se střetly loni v semifinále French Open a česká tenistka prohrála na antuce ve třech setech. "To bylo těsné. A na tomhle povrchu mám šanci, hraju lépe, dobře podávám," řekla Plíšková. "Teď si ale odpočinu a nebudu chvilku myslet na tenis."

Bardych bez ztráty setu

Berdych porazil Fogniniho za dvě hodiny a osm minut. Český hráč výborně začal a vyhrál osm z prvních devíti her utkání. Ital si nechal za stavu 4:1 zavázat kotník, ale zápas dohrál. Berdych proměnil svým 37 vítězným úderem první mečbol.

"Potvrdilo se, že tohle je můj oblíbený kurt. Užil jsem si každou minutu," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu Margaret Courtové. "Fognini je nevyzpytatelný soupeř, ale hrál jsem ostražitě každý míč a jsem rád, že jsem uspěl ve třech setech."

Čtvrtfinále na úvodním grandslamu sezony si Berdych zahrál šestkrát v řadě v letech 2011 až 2016. Dvakrát (2014 a 2015) postoupil až do semifinále.

Djokovič vypadl s mladým Korejcem

Srbský tenista Novak Djokovič vypadl na Australian Open ve čtvrtém kole. Šestinásobného šampiona, který se na kurty vrací po půlroční pauze zaviněné zraněním lokte, porazil Korejec Čong Hjon 7:6, 7:5, 7:6. Jednadvacetiletý rodák ze Suwonu se stal prvním korejským tenistou, který kdy postoupil do čtvrtfinále grandslamového turnaje.

Čong Hjon se pustil do svého idolu bez respektu a bývalý první hráč světa, jemuž v trenérském týmu pomáhá i Radek Štěpánek, nedokázal bojovnému a neúnavnému soupeři čelit. Třicetiletý Srb, který má ve sbírce celkem dvanáct grandslamových titulů, se navíc trápil při podání, na jehož změně kvůli problémům s loktem pracoval, a v úvodím setu nasbíral sedm z celkem devíti dvojchyb.

Po prohraném tie-breaku první sady si Djokovič, jenž vloni vypadl v Melbourne už ve druhém kole, nechal ošetřit pravou paži a loket, později i pravou nohu. S Korejcem, který na konci minulé sezony vyhrál v Miláně premiérový ročník Turnaje mistrů pro hráče do 21 let Next Gen Finals, bojoval tři hodiny a 21 minut, třísetovou porážku ale neodvrátil.

Čong Hjon, kterému patří 58. místo v pořadí ATP, byl dosud na grandslamu nejdál vloni ve 3. kole Roland Garros. O postup do semifinále se utká s dalším překvapením turnaje Tennysem Sandgrenem.

Američan v Melbourne dál prožívá debut jako za snu. Šestadvacetiletý hráč z konce první stovky žebříčku vyřadil v osmifinále pátého nasazeného Dominica Thiema z Rakouska po pětisetové bitvě 6:2, 4:6, 7:6, 6:7 a 6:3.

Rodák z Tennessee po utkání nemohl postupu uvěřit. "Nevím, jestli se mi to jen zdá, nebo ne. Ale vy všichni jste tady, já nejsem ve spodním prádle, tak možná to není sen," řekl v rozhovoru na kurtu Sandgren, jenž se stal teprve druhým mužem, který při premiérovém startu v Melbourne Parku postoupil do čtvrtfinále.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů):

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (19-ČR) - Fognini (25-It.) 6:1, 6:4, 6:4,
Federer (2-Švýc.) - Fucsovics (Maď.) 6:4, 7:6 (7:3), 6:2,
Sandgren (USA) - Thiem (5-Rak.) 6:2, 4:6, 7:6 (7:4), 6:7 (7:9), 6:3,
Čong Hjon (Korea) - Djokovič (14-Srb.) 7:6 (7:4), 7:5, 7:6 (7:3).

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Keysová (17-USA) - Garciaová (8-Fr.) 6:3, 6:2,
Kerberová (21-Něm.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 4:6, 7:5, 6:2,
Halepová (1-Rum.) - Ósakaová (Jap.) 6:3, 6:2,
Karolína Plíšková (6-ČR) - Strýcová (20-ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 3. kolo:
Čchan Jüng-žan, Sestini Hlaváčková (1-Tchaj-wan/ČR) - Čchan Chao-čching, Srebotniková (14-Tchaj-wan/Slovin.) 6:3, 6:2
Makarovová, Vesninová (2-Rus.) - Krejčíková, Siniaková (16-ČR) 7:6 (7:2), 6:7 (4:7), 6:2.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Peschkeová, Kontinen (4-ČR/Fin.) 3:6, 6:3, 10:8.

Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:
Macháč, Štyler
(6-ČR) - Gimenez, Sridhar (Braz./USA) 3:6, 6:3, 10:5.

Juniorky:
Čtyřhra - 1. kolo:
Morvayová, Radišičová (SR/Slovin.) - Beránková, Hertelová (ČR/Pol.) 1:6, 6:2, 10:3.

Karolína Plíšková zdolala v osmifinále Australian Open Barboru Strýcovou ve třech setech
Karolína Plíšková zdolala v osmifinále Australian Open Barboru Strýcovou ve třech setech

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud