Pavel Novotný
23. ledna 2018 • 21:00

Plíškové paradoxy: S Halepovou hoří, ale na grandslamech je lepší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Královna grandslamů? Toto spojení může znít v souvislosti s jménem Karolíny Pllíškové poněkud zvláštně. Lounská rodačka nemá na svém kontě jediný vyhraný titul z turnajů velké čtyřky, finále si zahrála jen jednou. Přesto má, pokud jde o posledních šest grandslamů, nejlepší bilanci ze všech. Potvrdit to může i ve čtvrtfinálovém zápase na Australian Open proti světové jedničce Simoně Halepové.



Dlouhou dobu byla Karolína Plíšková považovaná za tenistku, která se neumí připravit na největší světové turnaje. Konce v druhých či třetích kolech se stávaly jejím nepříjemným zvykem.

Nic na tom nezměnil ani Wimbledon v roce 2016, do kterého česká tenistka vstupovala z pozice sedmnácté hráčky světa a především s velkými ambicemi prorazit. Výsledek? Konec v druhém kole na 49. tenistce světa Japonce Doiové.

Vše se však zlomilo hned na následujícím grandslamu  US Open, kde si po fantastické jízdě probila cestu až do finále. Zde po velkém boji podlehla Angeligue Kerberové. Od té doby, až na jednu výjimku, už lounská rodačka na turnajích velké čtyřky nezaváhala v prvních čtyřech kolech. A platí to i na probíhajícím Australian Open.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY PLÍŠKOVÉ S HALEPOVOU
ROK TURNAJ FÁZE POVRCH VÍTĚZ
2017 French Open semifinále antuka Halepová (6:4, 3:6, 6:3)
2016 Montreal osmifinále tvrdý povrch Halepová (6:3, 6:3)
2016 Fed Cup 1. kolo trvrdý povrch Plíšková 6:7, 6:4, 6:2
2016 Sydney čtvrtfinále tvrdý povrch Halepová (6:4, 7:5)
2015 Indian Wells osmifinále tvrdý povrch Halepová (6:4, 6:4)
2015 Dubaj finále tvrdý povrch Halepová (6:4, 7:6)

"Mám z toho radost. Ne že by to teď byla procházka růžovým sadem, stojí mě to hodně sil, ale dřív jsem se fakt trápila. Učím se, abych svůj nejlepší tenis naladila právě na grandslamy. Zatím to tak úplně není, ale jsem schopna vyhrát zápasy, které jsem dříve schopná vyhrát nebyla," říkala po osmifinálové výhře nad krajankou Strýcovou česká jednička.

V minulé sezoně si Plíšková zahrála v Melbourne čtvrtfinále, kde skončila na v životní formě hrající Lučičové-Baroniové, na Roland Garros to dotáhla mezi poslední čtyři, tam se jí do cesty postavila její zítřejší soupeřka Simone Halepová.

Turnajová šestka Karolína Plíšková neztratila v duelu s Lucií Šafářovou ani jednou servis a zvítězila po setech 7:6 a 7:5.Foto Profimedia.cz

Nevyšel jí jen loňský Wimbledon, kde jí ve druhém kole zaskočila pozdější semifinalistka Magdaléna Rybáriková. Právě boje v All England Clubu tak zůstávají jedinými, kde se Plíškové nedaří prorazit. Jejím maximem zde zůstává druhé kolo.

Loňskou grandslamovou sezonu ukončila mladší z dvojčat Plíškových čtvrtfinálovou účastí na US Open, kde jí z kurtu vystřílela americká ranařka Coco Vandewegheová.

Podtrženo, sečteno, na posledních šesti grandslamových podnicích si Plíšková zahrála jednou ve finále, jednou v semifinále a třikrát ve čtvrtfinále. Žádná z tenistek na okruhu se nemůže v tomto ohledu pyšnit lepší statistikou.  Pro porovnání. Halepová si za stejnou dobu vyzkoušela jedno finále (French Open), tři čtvrtfinále a dvakrát vypadla v prvním kole.

Cesta české hvězdy na probíhajícím melbournském klání však zdaleka končit nemusí. Má to však jeden háček. Porazit ve středu světovou jedničku Simone Halepovou. A na tu to česká jednička prostě neumí.

Simona Halepová na returnuFoto Reuters

Z šesti vzájemných duelů vyhrála totiž jen jediný a to v rámci 1. kola Fed Cupu v roce 2016, naposledy na Rumunku nestačila ve vzpomínaném semifinálovém zápase na French Open. Na okruhu však rodačku z Constanty nesrazila nikdy.

„Šanci porazit ji ale mít určitě budu. Ten zápas bude hlavně o mě. Budu muset předvést hodně dobrý výkon, trefit nějaká esa a dost winnerů, abych si pomohla a nemusela s ní stále běhat," zůstává navzdory nepříznivé bilanci Plíšková pozitivní.

Jak si Karolína Plíšková v souboji s rumunskou hvězdou povede, můžete sledovat na iSport.cz v podrobném online přenosu od 5:00.

VIZITKY
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ   SIMONA HALEPOVÁ
25 let VĚK: 26 let
6. místo NA ŽEBŘÍČKU: 1. místo
1 VZÁJEMNÁ BILANCE: 5
186 cm/75 kg VÝŠKA/VÁHA: 168 cm/60 kg
9 VYHRANÝCH TURNAJŮ: 16
 10 889 591 dolarů PRIZE MONEY: 20 912 291 dolarů
 428:250 BILANCE (DVOUHRY):  409:186

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud