28. ledna 2022 • 12:25

Nadal si zahraje o 21. titul s Medveděvem. Čech ve finále juniorky

Autor: ČTK, pav, inf
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský tenista Rafael Nadal postoupil pošesté do finále Australian Open. V semifinále porazil Itala Mattea Berrettiniho 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 a v neděli proti Daniilu Medveděvovi z Ruska bude mít šanci získat rekordní 21. grandslamový titul. V Melbourne triumfoval už v roce 2009. Titul ve smíšené čtyřhře získali Kristina Mladenovicová z Francie a Ivan Dodig z Chorvatska. Ve finále porazili 6:3 a 6:4 dvojici domácích tenistů Jaimee Fourlisová, Jason Kubler. Český tenista Jakub Menšík postoupil na do finále juniorské dvouhry. Čtvrtý nasazený hráč v semifinále porazil 6:1, 4:6 a 6:2 Švýcara Kiliana Feldbausche.



Loňský finalista Medveděv si v semifinále poradil se Stefanosem Tsitsipasem z Řecka, kterého porazil 7:6, 4:6, 6:4 a 6:1. Druhý nasazený hráč bude po triumfu na zářijovém US Open usilovat o zisk druhého grandslamového titulu za sebou.

Pětatřicetiletý Nadal přehrál Berrettiniho pod zataženou střechou arény Roda Lavera po téměř třech hodinách. Výborně bránil svůj servis, o který přišel jen jednou, a soupeři nabídl pouze dva brejkboly. V utkání udělal minimum chyb. Na tvrdém povrchu zaznamenal jubilejní 500. výhru.

„První dva sety byly z mé strany nejlepší za dlouhou dobu. Ve třetím hrál výborně, ale pak jsem čekal na šanci a bojoval. Postup do finále pro mě moc znamená,“ řekl Nadal na kurtu a jeho slova dokládá fakt, že předtím při převlékání trička si utřel z očí slzy štěstí.

Nadal se může v případě úspěchu odpoutat od svých rivalů Švýcara Rogera Federera a Srba Novaka Djokoviče kteří v Melbourne letos nehráli. Aktuálně mají všichni tři 20 grandslamových titulů. „Je to jen o Australian Open. Měl jsem tady trošku smůlu a párkrát byl blízko,“ připomněl Nadal finálové porážky z let 2012, 2014, 2017 a 2019.

Medveděv získal první set v tie-breaku 7:5, ale ve druhém se nechal rozhodit a dovolil soupeři vyrovnat. Pětadvacetiletý Rus si v přestávce mezi sadami bouřlivě stěžoval rozhodčímu, že Tsitsipasovi z tribuny radí otec, což pravidla nedovolují.

Ve třetím setu už se Medveděv začal opět soustředit na hru a rozhodl ho brejkem za stavu 5:4. V další sadě už nedal Tsitsipasovi šanci a postoupil do čtvrtého grandslamového finále v kariéře, čímž vyrovnal ruský rekord Marata Safina.

Medveděv se s Nadalem naposledy utkal předloni na Turnaji mistrů, kde po obratu vyhrál ve třech setech. Předchozí tři vzájemné zápasy v roce 2019 však vyhrál španělský veterán.

Šestnáctiletý Menšík si o první grandslamový triumf zahraje s turnajovou jedničkou Američanem Brunem Kuzuharou. Titul může v Melbourne získat jako druhý Čech, dosud se to povedlo jen Jiřímu Veselému v roce 2011.

Dodig v Melbourne navázal na loňský titul z mužského deblu a celkově si v mixu nebo čtyřhře připsal šestý grandslamový triumf. „Už jsem hrál s řadou partnerů, ale myslím, že s Kristinou se skvěle doplňujeme,“ řekl sedmatřicetiletý Chorvat.

Mladenovicová rozšířila sbírku úspěchů na turnajích velké čtyřky na osm - tři tituly získala v mixu, pět ve čtyřhře. „Mix jsem hodně dlouho nehrála a zakončit náš první společný turnaj titulem je paráda,“ přidala osmadvacetiletá Francouzka.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 75 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Nadal (6-Šp.) - Berrettini (7-It.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3
Medveděv (2-Rus.) - Tsitsipas (4-Řec.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:4, 6:1

Smíšená čtyřhra - finále:

Dodig, Mladenovicová (5-Chorv./Fr.) - Kubler, Fourlisová (Austr.) 6:3, 6:4.

Junioři:

Dvouhra - semifinále:

Menšík (4-ČR) - Feldbausch (11-Švýc.) 6:1, 4:6, 6:2.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud