Jan Jaroch
5. února 2023 • 04:40

Češky mají pravdu: proč je debl ve stínu? Jde o peníze i nedostatek hvězd

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmý společný grandslamový titul Barbory Krejčíkové s Kateřinou Siniakovou má historické parametry. Pátý nejúspěšnější pár dějin si přesto po triumfu na Australian Open povzdechl. Prázdné hlediště při finále, světová deblová jednička měla problém během turnaje sehnat kurt k tréninku. Nemluvě o zlomku popularity ve srovnání se singlovými star. Vítejte v tenisové realitě, v níž je debl přehlíženou disciplínou. Proč?



Jak moc se tenis v toku času změnil, dokumentuje anekdota z Wimbledonu. Na začátku dvacátého století dostával šampion vázu či pantofle a čtyřhra tehdy byla mnohem váženější disciplínou než singl. A tak se stalo, že v roce 1904 rozhodl semifinále dvouhry los mincí. Frank Riseley se Sydneym Smithem si ho vyžádali za stavu 2:2, jelikož nechtěli být unavení na finále deblu, jež je čekalo následující den. Dřív se na trávu centrkurtu vylodí ufoni, než by se něco takového opakovalo dnes.

Za prvé se to ani nevyplatí. Pětasedmdesát až osmdesát procent z prize money, které turnaje rozdělují, jde do singlových soutěží. Šampionka z Melbourne Aryna Sabalenková vydělala za titul 44 milionů korun, české vítězky čtyřhry

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud