21. ledna 2024 • 09:35

Velký obrat Krejčíkové! Udolala Rusku (16) a je ve čtvrtfinále

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Kuchtův gól hlavou byl odvolán kvůli ofsajdu
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barbora Krejčíková postoupila po dvou letech do čtvrtfinále tenisového Australian Open. Turnajová devítka otočila duel se šestnáctiletou Ruskou Mirrou Andrejevovou a vyhrála po více než dvou hodinách 4:6, 6:3, 6:2. Osmadvacetiletá tenistka z Ivančic vyrovnala v Melbourne své maximum a její další soupeřkou bude obhájkyně titulu Aryna Sabalenková z Běloruska.



Krejčíková zdolala o dvanáct let mladší Andrejevovou na třetí pokus. Vloni ve Wimbledonu ze vzájemného utkání odstoupila za stavu 3:6, 0:4 kvůli zranění, poté s mladou Ruskou prohrála v Pekingu dvakrát 2:6. Andrejevová nevyužila šanci probojovat se poprvé do grandslamového čtvrtfinále.

Jedenáctá hráčka světa Krejčíková otočila nepříznivý vývoj na letošním Australian Open už potřetí. V 1. kole se jí to povedlo proti Japonce Mai Hontamaové, ve třetím kole zdolala po obratu domácí Australanku Storm Hunterovou.

Dvojnásobná vítězka Roland Garros z roku 2021 Krejčíková přišla v úvodní sadě s Andrejevovou třikrát o podání. Klíčový brejk získala Ruska v deváté hře, po níž sadu doservírovala. Krejčíková udělala v prvním setu 20 z celkových 39 nevynucených chyb.

Ve druhé sadě se ale česká tenistka vrátila do hry. Sice ještě přišla o vedení 2:0, v šestém gamu ale vzala Andrejevové opět podání a ruská tenistka na to zareagovala hozením rakety o zem. Do konce sady jí už Krejčíková žádný brejkbol nenabídla a srovnala.

Ve třetím setu Krejčíková předvedla stejně jako v minulém zápase s Hunterovou spolehlivý výkon. Díky brejku utekla do vedení 2:0, a poté co v šesté hře odvrátila poslední snahu Andrejevové o vyrovnání, zakončila při svém podání duel čistou hrou.

Ve hře zůstává Krejčíková také ve čtyřhře, kde ji čeká po boku Němky Laury Siegemundové osmifinále proti americko-ruské dvojici Emma Navarrová, Diana Šnajderová. V případě postupu narazí na bývalou parťačku Kateřinu Siniakovou, která dnes uspěla s Australankou Storm Hunterovou proti ruské dvojici Jekatěrina Alexandrovová, Anna Kalinská a zvítězila dvakrát 6:2.

Siniaková s Hunterovou přišly v duelu proti Alexandrovové a Kalinské jen jednou o servis, samy soupeřkám vzaly podání pětkrát. Na rozdíl od utkání 2. kola proti Australankám Destanee Aiavaové a Maddison Inglisové jim nyní stačily k postupu dva sety.

Siniaková na konci minulé sezony úspěšnou spolupráci s Krejčíkovou přerušila. Vloni české tenistky společně Australian Open vyhrály.

O překvapení se postarali v deblu mužů Tomáš Macháč s Číňanem Čang Č'-čenem, kteří vyřadili nasazené trojky a čtyřnásobné grandslamové šampiony Američana Rajeeva Rama a Brita Joea Salisburyho po výhře 3:6, 6:3, 6:2.

Desetinásobný vítěz soutěže Djokovič porazil v osmifinále Francouze Adriana Mannarina hladce 6:0, 6:0, 6:3. Světová dvojka Sabalenková zvítězila nad Američankou Amandou Anisimovovou 6:3, 6:2. Mezi osm nejlepších hráček postoupila také vítězka US Open a turnajová čtyřka Cori Gauffová.

Šestatřicetiletý Srb Djokovič prošel do 58. grandslamového čtvrtfinále, čímž vyrovnal v tzv. „open éře“ rekord Švýcara Rogera Federera. Rodák z Bělehradu může získat 25. grandslamový titul, díky němuž by se osamostatnil v čele historického žebříčku před Australankou Margaret Courtovou.

„Tak, jak jsem dnes hrál, mi upřímně vůbec nevadí. Není tajemstvím, že rád hraju kolem sedmé hodiny večer. Dnes to nebylo vůbec špatné,“ řekl v rozhovoru na kurtu Djokovič. Utkání probíhalo kvůli dešti pod zavřenou střechou arény Roda Lavera.

Djokovič si připsal v Melbourne 32. singlové vítězství v řadě. Devatenáctému hráči světa Mannarinovi nadělil dva „kanáry““ první game v zápase ztratil až na začátku třetí sady.

„První dva sety byly jedny z nejlepších, jaké jsem za poslední dobu odehrál. Ve třetím jsem si už ale přál tu hru prohrát, protože na stadionu narůstalo napětí. Potřeboval jsem se vrátit na správnou cestu a opět se soustředit na to, abych zápas ukončil,“ doplnil Djokovič. Příště se utká s Američanem Taylorem Fritzem, který vyřadil loňského finalistu Řeka Stefanose Tsitsipase.

Pětadvacetiletá Sabalenková, která je po sobotním konci Polky Igy Šwiatekové nejvýše nasazenou hráčkou na turnaji, neztratila dál na turnaji sezony ani set. O tři roky mladší Anisimovovou, která se vrátila po loňské pauze způsobené syndromem vyhoření, porazila za 66 minut. Ve čtvrtfinále může narazit na turnajovou devítku Barboru Krejčíkovou, nebo šestnáctiletou Rusku Mirru Andrejevovou.

„Cítím se ještě silněji než vloni. Nevím. Zatím je to dobré. Snad to udržím co nejdéle,“ dodala Sabalenková.

Výsledky tenisového Australian Open Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Mannarino (20-Fr.) 6:0, 6:0, 6:3,
Fritz (12-USA) - Tsitsipas (7-Řec.) 7:6 (7:3), 5:7, 6:3, 6:3,
Sinner (4-It.) - Chačanov (15-Rus.) 6:4, 7:5, 6:3,
Rubljov (5-Rus.) - De Minaur (10-Austr.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0.

Čtyřhra - 3. kolo:
Macháč
, Čang Č'-čen (ČR/Čína) - Ram, Salisbury (3-USA/Brit.) 3:6, 6:3, 6:2.

Junioři - 1. kolo:
Brunclík (11-ČR) - Stenzer (Něm.) 7:6 (7:1), 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Berkieta, Mrkva (2-Pol./ČR) - Gadecki, Winter (Austr.) 6:3, 7:6 (7:3),
Brunclík, Frydrych (5-ČR/Brit.) - Oliveira, Čang Tchien-chuej (Portug./Čína) 6:4, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Krejčíková (9-ČR) - Andrejevová (rus.) 4:6, 6:3, 6:2,
Sabalenková (2-Běl.) - Anisimovová (USA) 6:3, 6:2,
Gauffová (4-USA) - Frechová (Pol.) 6:1, 6:2,
Kosťuková (Ukr) - Timofejevová (Rus.) 6:2, 6:1.

Čtyřhra - 3. kolo:

Siniaková, Hunterová (3-ČR/Austr.) - Alexandrovová, Kalinská (Rus.) 6:2, 6:2.

Juniorky - 1. kolo:
Valdmannová (ČR) - Jovicová (8-USA) 1:6, 7:5, 6:4,
Kovačková (7-ČR) - Cinalliová (Arg.) 6:3, 6:3,
Valdmannová (ČR) - Jovicová (8-USA) 1:6, 7:5, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:
Jointová, Sidorovová (6-Austr./Rus.) - Efremovová, Kovačková (Fr./ČR) 4:6, 6:4, 10:3.

Vstoupit do diskuse
12
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud